Valpen del 14, Att resa med hund

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Vaccinera
Vilka länder kan vi resa till?
Tips för resan

 

Vaccinera

Om ni ska vaccinera mot rabies och Leptospiros för att kunna resa utomlands med hunden bör de första sprutorna inte ges samtidigt med valpsjukesprutan. Ge den första rabiesvaccinationen några veckor efter den andra valpsjukesprutan, dock tidigast vid 12 veckors ålder. De ska ha ytterligare en spruta 30 dagar senare. Det nya "treårsvaccinet" har visat sig ha dålig effekt vid första vaccinationen. Ge hellre det gamla rabisin-vaccinet. I Sverige måste vi sedan ta ett blodprov på hunden minst 120 dagar efter den andra sprutan. Detta blodprov mäter halten av antikroppar mot rabies i blodet. Även utländska hundar som ska resa in i Sverige måste ta blodprovet.Jazz på färjan
Alla vaccinationer ska skrivas in i passet. Vaccination mot valpsjuka skrivs även in i stamtavlan. Vid rabiesvaccinationen får ni intyg som måste sparas hela hundens liv. Rabiessprutor ska ges en gång om året (detta kan ändras, kolla med veterinären).

Nu säger svenska jordbruksverket att det är tillverkarens rekommendationer som avgör hur snart hunden ska omvaccineras, ibland ett år, ibland tre. Även för valpsjuka och parvovirus ska det räcka med en spruta vart tredje år för vissa vaccin. Om ni ska bila genom Europa med hundarna så har olika länder olika regler avseende detta. Lita inte på att det räcker med vart tredje år enligt deras regler. Vi väljer att vaccinera alla hundarna med fullt program varje år för att inte riskera att bli stoppade vid en gränskontroll.På promenad i Paris
Rabiesvaccination kostar ca 2000 kr, men det är utspritt i flera små kostnader. Du betalar separat i följande ordning, första sprutan, andra sprutan, blodprovstagning, analyskostnaden och till slut ett sista besök hos veterinären för att skriva in resultatet och då kommer ni att få hundpasset. Kostnaden för rabiesvaccinationen delas upp på 5-6 månader genom ovanstående system.Hundarna tyckte om svalkan av en båttur på Seine

Vilka länder kan vi resa till?

Detta varierar och kontrollera alltid för säkerhets skull aktuella uppgifter på jordbruksverkets website www.sjv.se, Det kan ändras med kort varsel om någon smitta bryter ut i ett land vi annars kan resa till.

Det är fritt att föra hundar till och från Norge - då behövs inte ens passet.
Till Storbritannien och Irland krävs extra för att resa in i länderna, men varken rabiesvaccination eller avmaskning för att resa tillbaka till Sverige.

Om ni reser till övriga länder inom EU behövs rabiesvaccination och avmaskning mot dvärgbandmask för att resa tillbaka in i Sverige. Avmaskningen ska göras 1-10 dagar före hemresan och intygas av veterinär. För dem som reser ofta till Danmark med hunden har man förenklat förfarandet med avmaskning eftersom det inte ska göras för ofta, så då utfärdar veterinären i Sverige istället ett speciellt intyg som gäller i fyra veckor.

Vissa andra länder klassas som lågriskländer. Då får man införa en hund direkt med flyg till Sverige, men bara till Arlanda eller Landvetter. Alla andra länder klassas som högriskländer, och då gäller att hunden måste sitta i karantän.Sightseeing på Louvren, fast hundarna kommer inte längre än till gårdsplanen
Om ni planerar en resa med hund, kontrollera även vilka regler som gäller i det land ni ska till, och alla länder ni passerar på vägen dit. Uppgifter om kraven på vaccinationer och ID-märkning lämnas av respektive lands ambassad. T.ex. Island eller Grönland kräver att en hund sitter i karantän i ett visst antal månader vid inresa från Sverige.

Kontrollera i god tid innan avresan att alla uppgifter i hundens pass är korrekta, framför allt vaccinationsdatum, ID-nummer och datum för ID-märkning. Om det finns felaktigheter i uppgifterna i passet kan ni bli stoppade vid gränspassagen och därmed missa hela semestern!Jazz i Carcassonne

Tips för resan

Glöm aldrig att lasta en vattendunk. Det brukar gå bra att fylla den på bensinstationer, men räkna inte med att hitta vatten överallt.
Det finns vattenskålar i rostfritt med ett lock som gör att vattnet inte kan skvalpa över. En sån kan stå framme i bilen under resan om du inte har en valp som busar och välter den. Erbjud annars hunden vatten varje gång ni stannar för att tanka, äta eller toalettbesök.

Ge aldrig torrt foder strax innan en bilresa. Hunden måste alltid ha fri tillgång till vatten efter måltiden, och därför kan det vara bättre att vänta med maten till senare. Det är bättre att helt hoppa över en måltid om man ska köra långt än att hunden ska bli sjuk i brist på vatten.

I Sverige finns det nästan inga rastplatser längs vägarna. Kör ni söderut är det däremot sällan något problem att hitta rejäla rastplatser där man kan ta ut hunden för en kort promenad.

Ha gärna några tuggben med i packningen. Om ni kör långt så kommer hunden att sova i bilen hela dagen. Då blir det som när man reser med små barn: när man når resmålet och själv vill sova så är hunden hur pigg som helst efter att ha sovit hela dagen. Då trollar man fram tuggbenen ur packningen för att undvika annat bus när familjen sover.Hos Benoit Cockenpot, pyrreuppfödare med kennelnamnet Pic du Viscos och Chèvre-tillverkare i Pyrenéerna.
Tillbaka