Valpen del 12, Dressyr

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Agility
Apportering
Sitt, stå och ligg
Spårning
Eftersök
Skall på kommando
Kryp
Svampsök
Narkotikasök
Vad kan man då lära sin hund?

 
När ni har fått in den nödvändiga vardagslydnaden kan det vara roligt att träna andra saker. Prova på en eller flera av följande aktiviteter. Det viktigaste är inte vad ni tränar utan att ni har roligt tillsammans med hunden.Apollo flyter

Agility

Agility är en form av hinderbana där man tränar tillsammans med sin hund. Hunden ska klara att vara löskopplad, och för att köra vissa av hindren ska hunden vara HD-röntgad så detta är inte något för den lilla valpen.

Banan består av många olika sorters hinder. Några ska hunden hoppa över eller igenom, några ska den klättra på, några är balansprov. Två av hindren ska hunden krypa igenom. De är dimensionerade för små hundar, så det kan vara svårt för en vuxen pyrre att klara det. Hundarna brukar älska att träna agility, så det är synd att hindren är så små.Jan-Åke och Jazz på agilitybanan


Full fart!

Apportering

Börja med en leksak, lek och stimma med hunden och börja kasta denna. När hunden förr eller senare börjar komma till er med leksaken, när den fortfarande håller leksaken i munnen säger ni duktig hund omväxlande med ordet apport. Efter ni gjort det några gånger säger ni loss och tar leksaken och samtidigt ger ni hunden godis. Vill hunden släppa leksaken för tidigt så sluta med godiset. Ge aldrig godis om hunden har släppt föremålet.

När ni utfört detta väldigt många gånger kan ni börja kalla in hunden och få den till att sitta vid er vänstra sida och hålla apporten tills ni kommenderar loss och tar den. Först nu ska ni börja med en riktig apportbock, men lek först med hunden så den lär sig tycka om den. När den är riktigt säker och tar apporten varje gång kan man byta ut den mot nyckelknippan, enkronor och annat, t.ex. att den skall apportera korv utan att äta upp den. Då tar man emot den, sedan ger man hunden den som godis.Knaster städar trädgården


Knaster hjälper till i hushållet

Sitt, stå och ligg

Ståendet lär du hunden genom att hålla kopplet under magen precis framför bakbenen, du lockar hunden till att resa sig när den gör detta får den beröm och eventuellt godis, du säger sitt till hunden och släpper samtidigt av på kopplet hunden kommer då automatiskt att sätta sig, mycket beröm sedan får hunden ställa sig igen du kommer att få locka på den igen och det får du nog göra ett tjugo-tretio gånger men sen kan den det och du fortsätter med ligg på samma sätt. Detta används till ett lydnadsmoment som heter fjärrdirigering.Knaster tränar


Träning i skogen

Spårning

Detta är lätt för hunden att lära. Du behöver en äng där ingen gått tidigare, en cigarett tändare och en lång lina till hunden. När du börjar ska helst en familjemedlem eller två följa med. Ängen du bestämmer för att använda får du inte gå ut på. Tänd tändaren och se hur vinden blåser i lågan. Se till att du när du går ut och spårar alltid har vinden i ryggen, aldrig mot dig. De personerna du har med dig stampar och torkar av sina skor mot gräset samt sätter ner en pinne. Nu lämnar du med hunden detta område så inte hunden ser var familjen går.

Familjemedlemmen skall gå ut cirka 30-50m rakt ut sedan göra en sväng till höger eller vänster vilket har ni kommit överens om tidigare, gå ytterligare 10-20meter, det är viktigt att det finns något att gömma sig bakom så inte hunden kan se den såkallade figuranten (familjemedlemmen) Efter 20minuter är det dags att sätta hunden på spåret, håll hunden i halsbandet och se till att linan ligger bakom hunden och inte är ihop snodd. Linan skall du använda om hunden skulle få upp ett vilt ute på ängen. När du kommer fram till märket eller käppen, håll handen framför hunden så den blir nyfiken samtidigt böjer du dig ner och för handen mot spåret och säger kommandot spår till hunden.

Hunden kommer nu att med större eller mindre lust att gå på spåret. Efter hand kommer den fram till familjen och då ska den få massor med beröm och kanske lite godis. Gör detta två, tre gånger, sedan är hunden rätt trött. Efter hand som hunden blir duktigare kan spåret ligga längre, ibland till nästa dag. Då får man ha något annat än familjen med sig för figuranten tröttnar nog annars. Byt först ut familjemedlemmen mot hundens favoritleksak som slut på spåret. Så småningom kan man lägga en vante eller något liknande.

Vill man börja tävla får man gå med i brukshundklubben och sedan träna på samma sätt som man lägger spåren i deras bruksklasser, men även om man inte tävlar så är det kul att spåra med hunden.

Den där picknicken som man gör två gånger om året är helt perfekt att träna spår på samtidigt som hela familjen har roligt.

Eftersök

Samma som inom spår så se till att du har en äng för dig själv. Figuranten som gärna är en familjemedlem ska gömma sig mitt på ängen, hunden får på inga villkor se när vederbörande gömmer sig, figuranten skall även nu ha vinden i ryggen när han går ut. Du skall hetsa hunden genom att säga figurantens namn och vänta sedan i 15-20 minuter. Du går ut på ängen med vinden mot dig eller snett mot dig, håll längst ut i ett långt koppel och gå i en ring runt där figuranten ligger när du kommer upp i vindriktningen kommer hunden alltid att få vittring och vilja gå till figuranten. Antingen släpper du kopplet eller så springer du med och ha en riktig kramfest på plats för hunden har varit jätte duktig och vem vet, kanske kommer han att behöva det en dag. När sedan hunden är lite mer van vid situationen ska du gå ut i medvind så hunden får slå ett slag för sig själv. Det är inte bara människor som hunden skall hitta det är även skor, handskar eller annat.

Skall på kommando

Håll en köttbulle eller något annat gott vid nosen på valpen, blir den inte intresserad är det inte tillräckligt gott. Tryck någon gång godiset mot nosen och hetsa den, den kommer nu att börja gny men avvakta lite så skäller den snart, och först då säger ni skall och ger den godiset. Upprepa några gånger till, och efter två tre kvällar har ni en hund som kan skälla på kommandot skall.

Kryp

Kommendera hunden ligg, håll en godisbit framför nosen på honom och samtidigt säger du kryp. Vill han resa sig upp så säg ligg igen håll handen över ryggen på honom så du kan trycka till så snart han försöker resa sig. Fortsätt att hålla godiset framför nosen och kommendera ligg. När han krupit en meter så beröm honom och ge godiset, men låt honom inte resa sig förrän du ger kommando om detta. Upprepa några gånger i en veckas tid sedan kan hunden för alltid detta moment.

Svampsök

Lägg lite godis i en påse av tyg, lägg även in en svamp av den sorten hunden skall söka efter, placera ut detta på en liten gräsmatta eller liten äng, det går även bra inomhus och med torkad svamp som man när säsongen tillåter byter ut mot färsk svamp. Låt bara inte hunden se att ni lägger ut något. Gå ut på gräsmattan och säg sök till hunden även om den inte kan vad kommandot innebär kommer den snart att få vittring på godiset, när den kommer fram till påsen ge den då godiset och mycket beröm, upprepa några gånger sedan tar du bort godiset från påsen och ger det till hunden istället när den hittar svampen. Byt ut svampen mot någon annan sort så kan du få den att hitta flera sorters svamp. Hunden skall helst kunna kommandot skall för det ska du införa så snart hunden börjar bli lite mer säker på svampen. Så snart hunden hittar svampen kommenderar du skall, då slipper du att hunden river sönder svampen.

Narkotikasök

Går till som med svampen men ersätter med narkotikan som den ska hitta men man lägger ut den på olika ställen som t.ex. i bilen, skåp, byxfickor etc. Tänk bara er för! Det är förbjudet att inneha narkotiska preparat därför är det en omöjlighet att som privatperson träna detta, jag har det med för att beskriva likheten med det vanliga söket.Apollo kör vatten till grannens häst.

Vad kan man då lära sin hund?

Allting - bara det sker med glädje hos både dig och hunden. Hunden lär sig tycka om att spåra, hitta svamp mm. inte för den behöver det utan för det är så roligt. Ju roligare du kan göra det för hunden, desto bättre blir den på allt från lydnad till att hitta figuranter eller saker. Kommer du hem lite deppig och trött lämpar du dig bäst till att sitta och klappa jycken. Men den dag du kommer hem jätteglad och uppåt är perfekt till träning med hunden. Ta inte dressyren av hunden för så viktig, han lär sig nog det han behöver i alla fall, men det är ganska viktigt att hunden får lära sig saker t.ex. sitta vackert, skall, rulla runt. Det viktiga är inte vad den lär sig, utan att den lär sig något.

Allt ovanstående kan tränas in på olika sätt, detta är de sätt jag kommit fram till. Men alla hundinstruktörer har dock en regel gemensamt när det gäller att träna en hund:  Hunden skall alltid vara glad när man tränar!

Tillbaka