Valpen del 11, Utrustning och prylar samt Klubbar

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Utrustning och prylar

Halsband och koppel
Spårlina
Leksaker
Säng?
Matskålar
Klotång och fästingplockare
Borstar
Schampo
Springer
Antiskällhalsband
Köp inte
Pedagogiska leksaker
Böcker

 

Klubbar

SKK
RACP
SBHK
PYS
SBK

 

Utrustning och prylar

Vad behöver hunden ha för utrustning? När man går till hundaffären strax innan man köper valp eller i början av valptiden så kan man få stor köplust. Där finns det häftiga hundkojer i plast, sängar, koppel, halsband som är så dyra att man frågar sig vem som köper detta.

Det finns burar som är olagliga att ha hunden i mer än en kort stund eller under transport. Använder du en bur till hunden hemma så måste dörren reglas i öppet läge. Detta står i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter, dvs. samma som svensk lag. Om du dagligen låser in hunden i buren bryter du mot lagen, även om det bara gäller en kort stund.

Halsband och koppel

Det du behöver är ett halsband med ett löst koppel för tillsammans 150 kr, köper du hunden från vår kennel så följer det med valpen. Köper du det själv så ska det vara ett s.k. halvstryp i nylon. Dessa halvstryp går bra att använda för att korrigera valpen, och de sliter inte så mycket på pälsen. Om du köper ett som passar valpen när det är inspänt så mycket det går, så kan valpen ha det ända tills den är fullvuxen. Kopplet ska vara av nylon bara för att det inte ska vara så gott att tugga på. Halvstrypen av läder går ofta inte att reglera i storlek, och då växer valpen ur det på några veckor.

När hunden är ca 7-8 månader kommer den att börja dra mer igen, då skall man köpa en ordinärt stryphalsband (dessyrlänk). Köp en kedja med raka länkar, för de vridna länkarna fastnar mycket mer i pälsen.

Om du köper flexikoppel, använd då det bara på promenad långt från gator. Där är en stor olycksrisk med dessa koppel då man inte hinner bromsa dem i tid, ibland så hänger de sig och går inte att bromsa. Flexikoppel kan däremot ersätta spårlinan när du lär hunden gå lös.

Köper du läderkoppel för att alla andra på valpkursen har det? Använd det då där och inte annars. Valpen tycker de är goda att tugga på och det kan bli en ovana som aldrig går bort. Använd därför inte läderkoppel förrän hunden börjar närma sig ett års ålder.Halvstryp av nylon och dressyrkedja med raka länkar

Spårlina

Valpen eller hunden behöver också en spårlina, den ska vara minst fem meter men inte längre än tio meter, för då snor den ihop sig. Detta behöver valpen så den kan gå lös i skog och mark. Bind några knutor mot slutet av linan och låt den hänga efter valpen som en släplina. Skulle hunden komma för långt ifrån dig så trampar du bara på snöret. Utan knutar på linan kan den glida ifrån dig. Flexi-koppel är ett bra alternativ men se till att du har ett vanligt koppel med dig för flexi-kopplen kan vara farliga i närhet av trafik.En spårlina är bra till att träna en valp att gå lös.

Leksaker

Hunden behöver även ett oxhudsben men köp ett utan knutor i ändan, hunden kan gnaga av knutorna och sätta dem i halsen. Lämna aldrig hunden med en liten bit kvar av tuggbenet, den kan sätta det i halsen. Oxhudsbenen har den uppgiften att det ska vara gott och tugga på men det ska även hjälpa till att hålla tänderna rena.

Något som de flesta valpar uppskattar är bollarna som man lägger torrfoder i, när de sedan rullar bollen faller maten ut. Det går att göra med en vanlig pet-flaska också.

Säng?

Hunden behöver även någonstans att ligga. En pyreneerhund använder inte en hundsäng, det som de gillar att ligga på är en fäll. Fällarna kallas ibland Ventapad och bör vara 75 cm * 1 m för att räcka till en pyrre. Hundsängarna blir oftast stående i ett hörn där inte hunden ligger.

Placera fällen bredvid din egen säng så kan du trösta valpen de första oroliga nätterna genom att sträcka ner handen. Ta aldrig upp valpen i sängen för att trösta den, om du inte är beredd på att alltid dela säng med 50-60 kg hund.

Matskålar

Hunden behöver även matskålar. Köp helst rostfritt, de är dyrare men kommer alltid att hålla.
Det bästa köpet är de som säljs i par tillsammans med benställning, köp den största för det kommer att behövas. Pyrrar har en egenhet, de vill gärna välta ut maten på golvet och äta där, så skålarna måste stå stadigt. Vi har skruvat upp en hylla på väggen med hål för matskålarna. Där kan de inte välta dem.

Det som man ska ha är en vattenskål som man kan ha med i bilen. Köp en separat för den ska ligga i bilen, min erfarenhet är att man glömmer den annars. Har ni försökt ge hunden vatten i avskurna plastflaskor? Jag har, efter det köpte jag en separat skål. Skaffa även en femliters plastdunk till bilen, vatten kan man hämta på macken när man är ute och kör. Den skål som man köper för vandring eller långa promenader ska helst vara i plast och så gör man ett litet hål längst upp i kanten så hunden kan bära den i ett snöre runt halsen.Specialbyggt matbord med rostfria skålar för två hundar.


Enkelt matbord, bara töm en kökslåda i lagom höjd.

Klotång och fästingplockare

Klotång behöver hunden, det har kommit nya modeller nu som inte klämmer lika mycket om klon utan börjar skära direkt. De kallas Giljotin. Det måste vara en ganska stor klotång för att räcka runt den fullvuxna pyrrens klor.

En fästingplockare behövs också när våren kommer. Jag gjorde en själv som fungerar bättre än de som går att köpa färdiga. Köp en halvstor pincett med runda spetsar, ta en tång och böj ner ena spetsen 4-5 mm, gör sedan samma med den andra sidan. Nu kommer du åt huvudet på fästingen utan att trycka ihop kroppen. Håll undan pälsen och kör ner pincetten i det sår som fästingen gjort, tryck ihop pincetten och lyft. Om du gör rätt får du alltid bort huvudet tillsammans med kroppen.Giljotin och stor klotång samt tre typer av fästingplockare

Borstar

Borstar och kammar finns av många modeller. En stålkarda används till pyrrens päls inför utställningar. Den borstar bara den yttersta pälsen, men sliter ganska mycket så det är inget vi rekommenderar till dagligt bruk. En gles stålkam med mjukt rundade piggar är det bästa för att komma in till botten när de fäller underullen.

Till vardags och särskilt för att vänja den lilla valpen vid att bli borstad kan man använda en plastborste med trubbiga piggar och en grov plastkam som går att köpa i mataffären. En pyrre får sällan riktiga knutor i pälsen. Det är mest bakom öronen på valparna som man får hålla efter. Se vidare under skötsel.

För riktigt svåra knutar som inte går att kamma bort kan man använda en utredningskniv. Den lyfter knuten och skär av pälsen under.

Krattan på bilden används istället för stålkammen till att kamma bort underull när de fäller. Den är vass och det är lätt att göra revor i huden så vi tycker stålkammen är mycket bättre.Stålkarda, stålkam, plastborste, utredningskniv, kratta och plastkam

Schampo

Späd alltid ut schampot innan ni använder det, det stora problemet med en pyrres päls är att få ut schampot jämt i pälsen, späd det därför med minst hälften vatten. Något som jag själv använder till hunden är allergitvålen Lactacyd (säljs på ICA för en femtiolapp för en stor flaska,) späd med femtio procent vatten och schamponera in hunden. Lactacyd är dessutom lätt att få bort från hundens päls, och finns även i en oparfymerad version. Lactacyd tvål är mer skonsam för pälsen än schampo.

När hunden är sköljd låt helst skall någon komma in i badrummet och känna igenom hundens päls att all tvål är utsköljd. Det är jätteviktigt att all tvål/schampo sköljs ur pälsen. Hunden eller valpen skall inte tvättas för ofta, tre-fyra gånger per år är lagom. Tvättar man den för ofta så tappar den fettlagret i pälsen och tappar då den självrensande effekten.

Till en vuxen pyrre hanne går det åt ca en flaska utspädd schampo dvs. en flaska räcker bara till två gånger, Så köp inte det schampo som kostar flera hundra kronor flaskan. Tänk på att hunden i praktiken har känsligare hud än du själv! Se vidare under skötsel.

Springer

Springer kallas en anordning som man fäster under sadeln på cykeln. Man kopplar hunden i kroken och man har då båda händerna fria till att styra och bromsa. Detta är aktuellt från det att hunden är ca 7-8 månader. Man börjar med mycket korta sträckor och förlänger dem efter hand. En bra sträcka de första turerna ska inte överstiga 500 meter, för att när hunden är ca 12-14 månader vara ca 10-15 km. De finns i två utföranden den ena kostar ca 200 kr och den andra (av varumärket Springer) 600kr. Jag har båda modellerna på olika cyklar och jag tycker den billigaste modellen är bäst.

Antiskällhalsband

Om man bor med grannar nära inpå kan det upplevas som ett problem att hunden springer och skäller i trädgården. En hunds naturliga och nedärvda uppgift är att vakta flocken mot det som sker inom en radie på några kilometer, så det kan räcka med att det smäller till i nästa by för att hunden ska börja skälla. Ibland beror det på att hunden är osäker, men det kan också vara helt tvärt om, att det är en stor och självsäker vakthund.

Det finns en sorts halsband med en dosa som placeras mot hundens strupe. När hunden skäller sprutar det ut citrondoft med ett ljudligt pys upp mot nosen. Medlet är helt ofarligt, och det brukar hjälpa till så att hunden slutar skälla i onödan. Detta kan ni börja med vid fem - sex månaders ålder.Antiskällhalsband av två olika fabrikat.

Köp inte

Köp inte sele till din hund. Denna är bra om du ska använda hunden till drag, den kan även användas när ni är ute i bergen då man kanske måste lyfta hunden, men den är värdelös på den vanliga promenaden. Hunden kan dessutom börja dra i kopplet och då har man besvär med att få bort detta.

Köp ingen hundsäng till en pyrre. Vill ni ha en så kolla om ni kan låna en av någon för att prova. Ingen av mina pyrrar har accepterat en säng.

Köp aldrig kläder till din pyrre, den behöver det inte. Även små valpar klarar -25 grader utan att frysa, ni kommer säkerligen att vilja gå in innan valpen fryser.

Pedagogiska leksaker

Tillverkarna påstår själva att detta kan öka intelligensen hos din hund, detta anser jag är fel. Det skapar bara stress och en hund som tycker att du är löjlig. Jag har prövat det på olika hundar.
Mina valpar tycker det är OK men de stora tyckte jag var löjlig. Min äldsta hund som är bra tränad tittade på den och vände upp och ner på hela skiten, sen tog han godiset och gick utan att titta på mig, han kom inte ens när jag kallade på honom. Det sistnämnda beteendet har han bara när han tycker jag har gjort fel och varit orättvis mot honom.Pedagogisk leksak

Böcker

Om ni köper en bok om hundar så se till att det inte är en bok som jämställer hunden och vargen, för detta är en förlegad syn på hunden. Om vi överför det till en bil så är det som att jämföra en ny Rolls med en T-Ford, i grunden samma men inte en likhet för övrigt. Se till att boken är så ny som möjligt och kolla så den inte är baserad på vargforskning. Jag brukar titta i böckerna och står det mer än två sidor om vargen i den så är den inget att ha. Hunden är ingen varg. I princip är det ingenting du kan överföra i beteende från varg till hund. Vargen är omöjlig att ha i ett möblerat hus, den är nästan omöjlig att lära det vi vill lära den och den är mycket vek och skygg. En varg i ett vanligt hem är ett ständigt krig om vem som är flockledare, en varg kan man t.ex. inte ha tillsammans med barn för den kommer alltid att försöka trycka ner barnen och det kan gå verkligt illa. Även flockbeteendet är fel att överföra på hunden då det inte heller stämmer överens. Vargen är lik en hund men så mycket sämre på allting utom på att överleva i naturen.


Klubbar

SKK

Valpen är registrerad i Svenska Kennel Klubben när ni hämtar den hos oss. Detta innebär att det finns stamtavla på hunden och att uppfödaren följer de grundregler som SKK har satt upp. Det finns två huvudanledningar till att uppfödare inte är med i SKK, den ena är att de är uteslutna för att inte följt reglerna eller har misskött sig på annat sätt, den andra är att de föder upp blandrashundar. Så köp inte en hund från dem som inte är anslutna till SKK, om det inte är en blandrashund du är ute efter.

För att ställa ut en hund på SKKs utställningar måste hundens ägare vara medlem i SKK. Detta gäller inte i valpklass, så du kan prova på utställning innan valpen är 9 månader gammal utan att vara medlem. Som medlem i SKK får du tidningen Hundsport 10-12 gånger per år.

RACP

Den största internationella klubben att vara medlem i är RACP, det är den Franska pyrreklubben. (Reunion des Amateurs de Chiens Pyreneen) Den sätter rasstandard och gränser för pyrenéerhunden i Europa, dock är all korrespondens och tidningar i klubben på franska.

SBHK

Svenska Bergs och Herdehunds Klubben är vår huvudorganisation under SKK, de sätter interna regler för rasklubbarnas arbete. Deras tidning heter Bergshunden och kommer fyra gånger per år. De anordnar även några utställningar per år, i övrigt sparsamt med verksamhet. Ibland krävs medlemskap i SBHK för att ställa ut på deras utställningar, men inte alltid. Kontrollera detta i inbjudan innan du anmäler.

PYS

Pyrenéersällskapet, detta är vår rasklubb. För närvarande är knappt hälften av landets pyrreägare med här. Det var samma medlemstal procentuellt bland aktiva uppfödare under 2006, både om vi räknar antal kullar och antal registrerade valpar. PYS har egen tidning som heter Patou som kommer fyra gånger per år och en utställning i Norje Boke, men i övrigt ingen verksamhet. För att ställa ut i Norje Boke måste hundens ägare vara medlem i PYS.

SBK

Svenska Brukshundklubben är ett måste om man vill träna sin hund och senare eventuellt tävla lydnad och bruks med sin hund. De anordnar valpkurser, grundkurser och fortsättningskurser inom lydnad, spår och sök. Medlemskap är nödvändigt även för att gå en valpkurs. Valpkurs och medlemskap kostar ca 1000kr.

Att vara medlem i alla dessa klubbar är mycket dyrt, alla ovanstående kubbar kostar tillsammans ca 2000 kr per år. För att ställa ut hunden måste du vara medlem i den organisation som anordnar utställningen, och för att kunna vara med på valpkurs måste du vara medlem i SBK. Tänk noga igenom ditt beslut och förändra medlemskapen efter de olika faserna i hundens liv. (Valpkurs = SBK och utställning = SKK, PYS och ev. SBHK) och säg upp de medlemskap som inte ger dig något.

Tillbaka