Valpen del 10, Uppfostran

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

När ska man börja?
Godis till en hund
Bilen
Sitt och ligg
Koppelträning
Linförighet
Plats
Slutsats
Ska hunden vara lös och vilka lagar gäller?

 

När ska man börja?

Uppfostran av valpen startar hos uppfödaren, och fortsätter sedan hos ägaren genom alla faser i valpens uppväxt.
Lydnadsträningen är bara en fortsättning på den vanliga kommunikationen som man har med sin hund. Den bara fortsätter och kanske man till slut har den mycket välutbildade hunden som kan utföra hushållstjänster, som att bära in varor ur bilen. Förhållandet ska vara samma som ni har till era barn, att alltid försöka vara rättvis och alltid ge mycket kärlek.Apollo

Godis till en hund

Godis till en hund används för att förstärka något beteende, ibland så räcker inte berömmet till utan det måste till något mer. Tyvärr så räcker ofta inte hundaffärens torkade godis till.
Vi brukar istället använda torkad lever, leverpastej, köttbullar och falukorv som vi skär i bitar, det får dock inte vara för stor bit för hunden skall inte behöva tugga på det, för det tar då för lång tid att få det i sig.
Vägen från det att hunden utfört ett kommando till belöning måste vara så kort som möjlig och resultatet är avhängigt av det. Ovanstående godis är svårt att ha med sig men lägg det i en plastpåse som du har i fickan. Hundaffärens godis brukar dock vara bra på kvällar och vid lek.

Ofta så varnar man på brukshundklubben att hunden kan bli godistokig. Detta har jag aldrig varit med om under mina tretio år som tränare. Ett exempel: Hur kan man få en hund att gå och hämta ett metallföremål som legat i skiten, vad i hundens sinne appellerar till detta? Rätt svar är att det inte finns något! Då måste vi säga till den att om du hämtar apporten så får du något gott och det goda måste överväga det obehagliga.Tårtan av hundgodis som Apollo fick på sin tvåårsdag.

Tuggben

När hunden eller valpen får tuggben händer det att den kan bli arg och vill gå undan med det. Detta ska ni bara tillåta då och då. Det bästa sättet att få en valp att sluta vakta maten är att du ger dig med i leken. Lägg dig på golvet med ett ben som du låtsas att du tuggar på. Bjud in hunden till att vara med, behåll hela tiden själv kontroll över benet men låt hunden tugga i ena sidan. Efter en stund så låter du valpen få benet med en överdriven gest, knuffa över benet till hunden och säg här har du, låt hunden själv pyssla med benet nu. Detta kan du upprepa då och då till hunden är vuxen.

De första sex månaderna när du ger ett ben till valpen ska du hålla kvar greppet om benet ett tag och låt hunden tugga på det några sekunder innan han får benet. Hunden kommer nu att acceptera att du eller ni kan komma i närheten av maten utan att han behöver vakta den. Han vet att han ändå alltid kommer att få maten till slut. Detta är en viktig övning om ni har små barn eller tänker skaffa barn.Baribal och Frank har tuggbenskamp.

Bilen

När du tar hem valpen från uppfödaren så se till att ni är två i bilen, en som kör och en som håller koll på valpen. Eventuellt så måste du sitta och klappa hela tiden. Om den mår bättre av att du har den i knäet så ha den där, ha oömma kläder på och även en pläd den kan ligga på, det kan hända att hunden kräks, så ha pappers servetter med och även en skål den kan dricka ur. Så här får du göra de närmaste dagarna eller turerna, tänk på att köra mjukt och försiktigt så den inte blir rädd.
Bilrädsla som valp kan sitta i hela livet, och yttra sig i våldsamma yttringar där de sliter sönder hela bilen invändigt. Ett bra sätt att träna är att gå ut till bilen och sätta sig med valpen där i 15-30 minuter utan att starta, så den känner sig trygg i bilen. Så snart valpen är trygg och ligger lugnt i bilen så montera ett hundgaller för att minska risken för olyckor.

När sedan valpen är mer självsäker så kan den sitta själv och du kommenderar hopp in och sedan lyfter du valpen in i bilen, samma när den ska ut. När du öppnar luckan säger du "Stanna Kvar" när luckan är öppen, sedan väntar du några sekunder innan du kommenderar "Hopp Ut" och sedan lyfter du ut valpen. Låt den inte hoppa ut själv förrän den är fem sex månader.
Om hunden är orolig så låt den få ha sitt oxhudstuggis med sig. Tidigt är det viktigt att se till så att inte hunden tuggar på inredningen, om detta skulle hända så se till att ni är alltid två i bilen så en kan titta till hunden och säga nej innan den börjar på inredningen i bilen.

Ge aldrig torrt foder strax innan en bilresa. Hunden måste alltid ha fri tillgång till vatten efter måltiden, och därför kan det vara bättre att vänta med maten till senare. Det är bättre att helt hoppa över en måltid om man ska köra långt än att hunden ska bli sjuk i brist på vatten.

Sätt aldrig hundens koppel i dragkroken. Om du måste binda hunden i bilen, bind kopplet i vänster backspegel, då är det ingen risk att du glömmer det. Det finns exempel på både folk som har backat över sin egen hund och på folk som har kört iväg med hunden släpande i dragkroken för att de glömde bort att hunden var bunden i dragkroken.Apollo och Bamse i bilen.

Sitt och ligg

Sitt o ligg är bland de första saker du lär hunden efter att du lärt den sitt namn och börjat med inkallningen.
Använd orden sitt eller ligg, använd aldrig ordet plats. Sitt gör hunden automatiskt, vill den inte så tryck lätt med två fingrar i korset. När den sitter då ska man berömma den jättemycket, eventuellt förstärker du detta genom att ge den godis.

Ligg är också något som sker automatiskt om du håller godiset på golvet och säger ligg. Det är detsamma som med sitt, förstärk genom mycket beröm och godis. På sidan lär du hunden genom att ta en godisbit och föra den bakom nacken på hunden då lägger den sig på sidan och den får beröm samt godisbiten. Hunden skall kunna ligga kvar en stund med dig sittande bredvid. Du ska under denna tid känna på dens tassar och lite allmänt på hunden det är viktigt att du i ett senare skede alltid har klotången med vid dessa övningar.

Koppelträning

Börja med ett litet och mjukt halsband, och vanligt halvlångt koppel. Du kommer att få locka hunden framåt med godis och glada tillrop den första tiden ni är ute och går. När sedan valpen blivit van kommer den att börja dra i kopplet. Då måste du säga nej och hålla hunden stilla så den inte kan röra sig framåt, då kommer hunden självmant att sluta dra. Beröm den när den vänder sig mot dig. Detta är det samma om du har en lång lina till hunden, börjar den dra så stannar du, när hunden tittar på dig och undrar så berömmer du den. Hunden skall aldrig sträcka kopplet eller snöret. Om du använder flexi-koppel här så bara bromsar du linan till hunden vänder sig mot dig. Det viktiga är att hunden aldrig vinner några meter på att dra, utan att du istället stannar upp promenaden direkt.
När hunden är ca 7-8 månader kommer den att börja dra mer igen, då skall man köpa en ordinärt stryphalsband (dessyrlänk). Köp en kedja med raka länkar, för de vridna länkarna fastnar mycket mer i pälsen. När hunden drar säger du nej och rycker till lite i kopplet, efter fem - sex gånger slutar hunden att dra i kopplet. Du ska dra mjukt och inte särskilt hårt. Om du gjort rätt med den lilla valpen så behövs inte detta. Dressyrlänken är en bra livförsäkring.

Linförighet

5-6 månader: Nu kanske hunden är färdig för nästa moment då den ska gå fot. Detta utförs med hunden vid din vänstra sida, med ditt vänstra ben och hundens högra framben i linje.
Styr in hunden med kopplets hjälp så den nuddar ditt vänstra ben. Väl där berömmer man hunden och omväxlande med att man säger duktig hund säger man fot. Så snart hunden lämnar din sida säger du nej och tar in till din vänstra sida där du säger fot och berömmer den mycket.
När man stannar säger man sitt till hunden och hjälper den eventuellt ner i sitt läge genom att föra kopplet bakåt samtidigt man sätter ett eller två fingrar längst ner på ryggen ovanför svansen. Den ska snabbt sätta sig ner, så här är lite och träna på.
När hunden inte lämnar din sida kan du ta av kopplet och hunden skall ändå gå kvar (fritt följ). Om du kommer riktigt långt kan du gå med hunden lös även bland andra hundar.

Plats

Vid 6 månader som tidigast skall hunden lära sig plats, innan 6 månader är valpen för vek och osäker för detta. Använd detta kommando endast under träning eller i nödsituationer, det är kommandot som skall rädda livet på din hund. Kanske är detta det viktigaste moment din hund någonsin får lära sig.
Detta kommando använder ni när hunden absolut under inga förhållanden får resa sig dvs. krissituationer, olycksrisk eller annat akut.
Detta lärs in genom att först kommendera hunden ligg sedan ordet plats med distinkt röst. Prata med hunden under tiden den ligger ner och se till att den blir trygg på golvet. Träna mycket korta tider. Börja med 30 sekunder och öka efter hand till 15 minuter. Om hunden reser sig så tittar du den i ögonen och säger nej och går tillbaks till utgångsläget och lägger den och kommenderar plats, gå ut igen men inte lika långt. Försök placera hunden på exakt samma plats som förut, den ska inte vinna något på att gå upp.
Anledningen till att den reste sig var att du gick för fort fram. Detta tar ungefär 3-6 månader att träna in, sedan skall ni när hunden springer omkring och leker kunna skrika plats och hunden slänger sig ner på marken. Detta är en billig livförsäkring på hunden och ofta den sista utvägen vid en paniksituation. Använd detta kommando endast vid träning eller nödsituation, aldrig utanför affären eller vid matbordet. Hunden får aldrig bryta mot detta kommando.

Slutsats

Ovanstående stycke gick från hemtagning av valpen till att ha den vuxna hunden lös, det är så all lydnadsträning går till. Det är ett lärande från jag får hem valpen till den lämnar mig som gammal hund. Det är därför allt lärande måste vara roligt annars är inte själva livet roligt. Jag glömde nämna det viktigaste dressyrredskapet: Det är alltid du, när humöret är bra!

Ska hunden vara lös och vilka lagar gäller?

Nej en hund skall aldrig vara lös i bebodda trakter. Du behöver kanske inte ha koppel på den men den skall alltid vara under ditt kommando. Det åligger dig som hundägare att alltid ha full kontroll över din hund och detta i förhållande efter situationen (Svensk lag). Jag kan t.ex. ha min hund löskopplad när jag går i Malmö innerstad men jag gör det bara om jag håller på att träna för då har jag full koll hela tiden. På avslappnad promenad i stan har jag alltid hunden kopplad.

Du är alltid skyldig till det hunden orsakar. Har du en arg hund i koppel och det kommer en lös hund fram till den och din kopplade hund biter den lösa hunden så är du skyldig. Är det två löskopplade hundar som slåss så är ni båda skyldiga. Skrämmer din hund en förbigående utan att bitas, utan den bara genom sin närvaro orsakar att personen ramlar så är du skyldig.

Är din hund bitsk så måste den alltid ha munkorg på sina promenader. Din hund får aldrig bitas. Bits den för att försvara sig så är du skyldig att ersätta skadorna. Vid ett överfall på ägaren betraktas hunden som ett vapen, han får lov att försvara men får i princip inte skada någon, han skall omedelbart kunna bryta sitt anfall annars kan du bli ersättningsskyldig.

Tillbaka