Valpen del 9, Lekar och klurigheter

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Leka gömme
Gömma saker
Godis i flaskan

 
Vilken form av motion ni än väljer att ge er hund så brukar människan bli fysiskt trött långt innan hunden blir det. Enda undantaget är väl när valpen får leka av sig med en annan hund, för då kan vi ta igen oss under tiden. Om vi nu inta har andra hundar att tillgå - hur gör vi då för att "trötta ut" valpen? Det enda sättet är att låta valpen jobba med insidan av huvudet, och det kan göras på många olika sätt. Här kommer några föreslag.

Leka gömme

Göm en eller flera familjemedlemmar bakom dörrar, under sängar och var mer ni kan komma på. Släpp sedan in valpen för att leta. Valpen lär sig snabbt var ni "brukar" gömma er, så det gäller att variera sig. Låt en person hålla valpen när de andra går iväg och gömmer sig. Så småningom blir detta ett utmärkt tillfälle att träna "sitt - stanna kvar", för belöningen att hitta familjen är bättre än allt godis på brukshundsklubben.

Gömma saker

Göm saker som valpen ska få leta upp, gärna sånt som luktar lite gott. I den här leken blir det helt naturligt att lära valpen att sitta lugnt till dess att den får ett kommando att leta. Det har ni mycket nytta av vid annan träning. Välj ett ord som ni sedan konsekvent använder som kommando när valpen ska få börja leta.

Gör ni det utomhus kan ni hänga upp kycklingklubbor och köttbullar i träden. Valpen kommer garanterat att älska den här leken.Apollo letar

Godis i flaskan

Det finns aktivitetsbollar till valpar att köpa. Man lägger i lite hundmatskulor och öppnar ett lagom litet hål och sedan trillar maten ut när bollen rullar över golvet. Det går bra att göra detsamma med en vanlig PET-flaska. Det kan vara en utmaning även för en äldre hund att försöka komma på ett sätt att få ut det goda inuti.

Rulla även in något gott i papper och vrid åt som ett kolapapper, och göm saker i tomma toarullar eller hushållsrullar. Akta er bara sedan för att hänga smällkarameller i granen!

Tillbaka