Valpen del 8, Motion

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Den lilla valpen
Leka
Trappor och bära hunden
Cykla

 

Den lilla valpen

Det är inte bra med för mycket motion för en valp. Låt hunden själv bestämma. Så länge valpen tycker det är roligt är det inte för mycket. När valpen är trött lägger den sig ner. 500 meter är en lång promenad för en valp på 10 veckor. Om ni går längre sträcka, var beredd på att ni kanske får bära valpen hem.

Träna valpen ofta att gå i koppel. Det underlättar senare.

Om du har ett långt flexi-koppel så ska du nu lära valpen att hålla koll på dig. När valpen är som längst ifrån dig då kallar du på den. Om den inte kommer med detsamma så gömmer du dig bakom ett träd, valpen blir då orolig och letar upp dig. Beröm den jättemycket när den kommer, upprepa ett par gånger per promenad.

Efter någon vecka, när valpen är ca 12 veckor gammal är det dags att börja träna med att ha valpen lös. Sök upp ett inhägnat område eller en plats långt från trafik så att ni kan träna utan risk. Här läggs grunden för hundens beteende som vuxen.Birk leker med en Grand Danois valp

Leka

Den mest allsidiga motionen din hund kan få är att leka med andra hundar. Bästa platsen för detta är en hundrastgård eller en villaträdgård med staket runt.Apollo leker med en kompis

Trappor och bära hunden

Hur länge ska jag bära hunden upp och ner från trappor? Den första tiden är viktigast, en pyrre växer ju med ett kg i veckan det första halvåret. Efter tjugo veckors ålder tror jag ingen bär den uppför eller nerför trapporna. Ta det ändå alltid försiktigt i trapporna så länge valpen växer, framför allt nerför.

Men detta är något ni alltid ska träna på, att kunna bära er hund. Till att bära en pyrre krävs en ganska stor styrka. Den väger kanske inte mer än 40- 60 kg men denna vikt är en bit ut från kroppen. Om du tror att du kan bära en vuxen pyrre så prova med att ta ett bilbatteri och håll det på raka ärmar ut från kroppen, du ska klara i alla fall 10 sekunder utan att armarna sjunker.
Troligtvis fixar du det inte, alltså måste ni vara två om att bära hunden. Träna valpen i att en håller där fram och en håller där bak och att ni kan bära den en viss sträcka. Detta är mycket viktigt om det skulle hända en olycka där ni måste ha veterinärvård snabbt.Att cykla med hundarna är bra motion, men gör inte så här mitt i trafiken!

Cykla

Efter att tillväxten avtar kan man börja cykla med hunden. Det brukar vara lämpligt att börja när hunden är ca 12 månader. Skaffa i så fall en "springer" så att du kan koppla hunden bak på cykeln, håll aldrig kopplet i handen. Ta inte för långa rundor i början, 3-4 km räcker bra. Hellre ofta än långt! Kontrollera klor och trampdynor ofta.

Även en yngre hund (över ca 8 månader) kan få börja prova på att springa bredvid cykeln. Ta då extremt korta turer på några hundra meter bara för att vänja valpen vid cykeln och hela situationen.

Tillbaka