Valpen del 6, Olämplig mat, giftiga saker och andra faror

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Olämplig mat
Choklad - ett gift för hunden
Andra faror
Farorna vid jul och nyår

 

Olämplig mat

Människan klarar fler olika födoämnen än hundar. Det som hunden kan äta, kan jag äta och tvärt om gäller med vissa undantag.

  • Potatis i hela bitar är farligt eftersom bitarna kan fastna i tarmen. En hund kan inte bryta ner en potatis och får därför inte i sig någon näring av det. Vill ni ändå ge hunden potatis så gäller det att mosa den fint och inte ge för stora mängder.
  • Lök av alla slag. Lök innehåller ett ämne som får de röda blodkropparna att brista med risk för anemi (blodbrist) som följd. Lök kan vara dödligt om det ges i stor mängd. Detta gäller stekt, kokt, rå och i synnerhet torkad lök (lökpulver). Lite köttfärssås med lök i är OK att lägga på maten, men inga större mängder. Skulle hunden få i sig lökpulver så ring veterinär!
  • Äggvita är också olämpligt för det förstör B-vitaminupptaget.
  • Det som hunden klarar men inte vi är att de kan gnaga på ett kadaver utan att bli sjuka men det kan inte vi. Hunden blir i regel aldrig sjuk efter att hittat ett kadaver och tuggat på, däremot så anser ibland hundens mage att det behöver komma ut fort så låt inte hunden fortsätta äta.
  • Fisk, fläskkött, får och fågelkött bör inte ges tillagat med ben i. Dessa kan skada tarmen på hunden. De enda tillagade ben en hund bör få är oxben, men rått kan ni ge alla sorters ben. Kycklingvingar kan ges om de är råa, då krossas benen när hunden tuggar. Även små valpar klarar av det. Var observant de första gångerna så att valpen inte sväljer hela utan att tugga. Tillagade kycklingvingar ska inte ges för där splittras benen.


Choklad - ett gift för hunden

En sak som många missar är att choklad är gift för en hund, det räcker med små mängder mörk choklad för att förgifta hunden. Är du bland de moderna människorna som köper mörk choklad för att ha till kaffet på kvällen så ta för vana att aldrig ta ut det ur skåpet, ta en så stor bit du vill ha och låt resten ligga i skåpet som sitter högt.
Mina hundar kan alla öppna de nedre skåpen i köket, detta har de lärt utan träning, de lär sig när de är valpar och tittar på när vi lägger in prylar där. (Kul när 10 små åttaveckors valpar försöker!)

Kakaon i chokladen innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter är extra känsliga för. Symptomen på teobrominförgiftning kommer efter 4-24 timmar och är kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, rikligt med saliv och hjärtklappning.

Giftinformationscentralen uppger att en hund kan som äter mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt blir förgiftad. Mörk choklad innehåller 5-15 mg teobromin per gram choklad, ljus choklad ca 2 mg och vit choklad ingen teobromin alls. Det innebär att en 10 kilos pyrrevalp kan äta ca 15 g mörk choklad (två rutor) eller ca 100 g ljus choklad utan att få så allvarliga symptom att veterinär behöver kontaktas.

Om du misstänker att din hund ätit farlig mängd choklad eller har symtom, kontakta veterinär eller djursjukhus. Det finns hundgodis och hundleksaker som innehåller choklad på marknaden, och det är helt tokigt.

Andra faror

Ha torrfodret i en fodertunna med ett lock som hundarna absolut inte kan ta av. Förvara det aldrig i säcken av papper eller plast, för det kan den minsta valp bryta sig in i. Om hunden ändå lyckas ta sig in i tunnan och har ätit en okänd mängd torrt foder måste du övervaka den noga.
Den stora risken är att fodret suger upp så mycket vätska ur mage och tarm att hunden drabbas av stopp i magen. Det är ett akut tillstånd som måste opereras omedelbart. Har hunden ätit mycket mer än sin vanliga ranson så kontakta veterinär.Bambi kom till sitt nya hem två dagar före jul. Här är mycket som är både kul och farligt för den lilla valpen.

Farorna vid jul och nyår

Redan innan jul börjas det, det börjar smälla från alla håll för att en del inte har insett att det ännu inte är nyårsafton. Var extra noga med att ha valpen kopplad och i ett halsband den inte kan slinka ut ur. Försök undvika att valpen blir skrämd för smällarna.
Det bästa sättet kan vara att tillbringa valpens första nyårsafton någonstans mitt i skogen långt från alla raketer. Det finns idag sätt att få valpen/hunden mindre rädd för fyrverkerier.
Den ena metoden går ut på att du sätter på en skiva eller DVD med fyrverkerier och sedan går runt i bostaden och städar och plockar som vanligt. Börja i god tid före jul och upprepa detta flera gånger tills det att valpen/hunden inte längre bryr sig om ljuden. Det är viktigt att du nonchalerar ljuden och t.ex. vänder ryggen till TVn medan det pågår så hunden får klart för sig att du inte alls bryr dig.
Den andra metoden går ut på att du i det rum där hunden vistas mest placerar en dosa som sprider ett feromon i luften. Det är ett doftämne som är naturligt för hunden och som lugnar ner den. Dessa säljs av veterinärer men kostar ganska mycket.

Den andra stora faran runt jul är chokladaskar. Glöm absolut inte att sätta undan chokladaskarna när familjen går ut ur rummet. En valp når dessutom mycket längre än ni tror. Jazz plockade ner saker som låg ovanpå stapeln med tvättmaskin och torktumlare när han var liten valp, och ingen har någonsin fått reda på hur han gjorde - så det finns inget gottebord som går säkert för ens den minsta valp.

Om du har en valp hemma vid jul kan jag rekommendera att du förankrar julgranen i taket. Både själva granen och julgranspyntet är jättespännande för valpen - för att inte tala om hur gott det är med halmbockar!

Julklappssnören är också farliga för nyfikna valpar som tuggar i allt. De kan stoppa upp tarmen och till och med skära hål på tarmen.Apollo firar jul
Tillbaka