Valpen del 5, Mat

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Valpfoder
Kan man ge valpen samma mat som vi äter?
Tandsten
Mängd
Maten på berget
BARF
Ben till hunden
Färskfoder
Proteinhalten i torrfoder
Vad är bästa maten för en hund?

 

Valpfoder

Välj ett bra vuxenfoder istället för valpfoder men kom bara ihåg att dyrt inte är lika med bra. Enligt undersökningar som konsumentverket i Sverige och motsvarande i Danmark gjort, innehåller fodren samma saker och det är inte någon skillnad på dyra eller billiga foder. Välj ett foder som hunden tycker om och mår bra av och tillsätt rått kött om ni känner för det.

Kan man ge hunden samma mat som vi äter?

En vuxen hund kan äta samma mat som vi. En växande valp däremot får för lite mineraler och kalk för att den ska må bra. Men då borde man kunna tillsätta det som saknas? Svaret på detta är både ja och nej, kan man tillsätta rätt mängd? Vad innehåller vår mat? Risken är ganska stor att man skapar en obalans i hundens näringsintag. Om ni gör er hundmat själv måste ni tillsätta kalk för att simulera ben att gnaga i sig, om ni inte kan få hunden att äta grönsaker så kan ni behöva tillsätta vitaminer.

Köp hellre ett vanligt foder och komplettera med vår egen mat, kom bara ihåg att hundar inte kan smälta potatis, så stora potatisbitar kan vara farligt att ge hunden och att lök eller vitlök är giftigt för hunden och valpen (se vidare under olämplig mat).

Tandsten

Viss sorts mat kan skapa tandsten hos din hund, framför allt om hunden aldrig får mat som den behöver tugga ordentligt. Låt hunden tugga ben ibland, för det putsar av tänderna och tar bort problemen med tandsten. Tuggben av oxhud är också bra till detta. Det finns flera preparat på marknaden som ska ta bort tandsten. Använd inte dessa, då tandsten är en indikation på fel sammansatt kost. Man skall rätta till det som är fel, inte dölja gamla fel med nya preparat!

Mängd

Pyrrevalpen ska i mängd ha ca 15 dl torrt foder per dag. Det torra fodret blandas med nästan lika mycket varmt vatten, och får sedan svalna och svälla en stund före matdags. (Det tar minst en halv timme.) Om du blandar på kvällen till nästa morgon kan du blanda med kallt vatten. Detta räcker en dag, men delas upp på 3 måltider per dag. Mängden är baserad på att valparna här busar runt med varandra hela dagarna. Om valpen blir mer stillsam i sitt nya hem kan mängden behöva minskas. Om du ska byta till ett annat märke på foder bör du byta successivt, inte plötsligt.

Efter 7-8 månader så räcker det att valpen äter två gånger per dag. Ett bra hundfoder ska vara mellan 20-25 % protein och 10-15 % fett. Köp gärna slaktavfall och inälvor (lever, njure, hjärta) till valpen eller hunden. Är det bra hållbarhet på det så ge hunden det rått. Vill du ha det i kylen några dagar så sätt på wooken på högsta temperatur och bryn till ytan utan att genomsteka köttet. Om du ger mycket kött bredvid så kanske du får minska fodermängden. Mängden ovan är ungefärlig, för olika hundar behöver olika mycket mat. Var observant på att hunden inte blir för fet. Så länge ryggen växer är det extra viktigt. Hellre lite för smal än lite för rund.

Du bör ge uppblött foder det första året. Om hunden accepterar det är det bra att fortsätta med det hela livet. Vid ca ett års ålder kommer hunden förmodligen sluta att äta det uppblötta fodret. Då brukar vi ta torrfoder i rätt mängd för en måltid (ca 5 dl två gånger per dag vid den åldern), och hälla på vatten och servera hunden det som soppa med detsamma.
Detta är ett sätt att lära valpen att dricka tillräckligt i samband med att den äter de torra kulorna. Det händer att valpar vägrar äta det också, och då är det inget annat att göra än ge hunden det torrt, men se till att de har mycket vatten bredvid.

En normaltjock pyrre behöver ett torrfoder av halten 20-24 % protein och 12-15 % fett, detta är ungefärligt och bara ett riktvärde, lite upp eller ner med halterna gör ingenting. Har man en överviktig hund kan det passa bra med ett foder med ca 18 % protein och 10 % fett.

Ge dem gärna en rå äggula då och då. (OBS Inte äggvitan, se nedan.) Valparna tycker också om att få en bit äpple eller päron, och en hel morot kan fungera som tuggben.

Man skall inte ha en övertro på de så kallade torrfoderna. För oss som har många hundar så är det praktiskt att använda, men de alternativa fodren är minst lika bra och förmodligen bättre än torrfoder.
Ett annat alternativ är ge ett billigt torrfoder och komplettera med kött som helst ska vara rått (det blir roligare för hunden än att bara äta det dyrare fodret).

Maten på berget

Pyrenéerhunden är till ganska nyligen en hund som bodde, jobbade och försörjde sig på berget. Lite mat fick den ibland av ägaren men till stor del fick den klara sig själv. Vad fanns att tillgå? Det fanns självdöda lamm, det fanns hönsfågel, lämlar och andra smågnagare på berget. Allt detta tillhör en pyrres favoritmat. Han jagar inte lamm eller får, men de andra uppräknade jagar han för föda. En vuxen pyrre behöver ca 0,3 - 0,5 kg mat om dagen om det är ett rått djur han får.

Tänk på hunden på berget när ni ger er hund mat, då mår den bäst. Använd gärna torrfoder men fundera även på alternativen, torrfodret har bara funnits i femtio år.

BARF

Hudproblem på hundar försvinner nästan alltid om man ger riktig hundmat, t.ex. BARF (biologiskt aktiv rå föda). BARF bygger på att fundera ut vad en hund skulle ha ätit ute i det fria, dvs man köper kyckling eller ibland köttrester och ger hunden.

BARF-försäljarna tar dock mycket betalt för sina produkter 30 - 40 kr per kilo. Läs igenom deras mening med fodret och fastnar du för det så handla på ICA eller Willys i stället. T.ex. så kostar kyckling på Willys runt 15 kr per kilo medan den kostar mer än det dubbla hos BARF försäljaren. Även andra produkter som hjärta, njure och lever hamnar runt 15 kr per kilo på Willys dvs. kostnad för fodret per dag skulle bli ca 7,50 kr till en pyrenéerhund och det är billigare än torrfoder.

Vi anser att detta är ett bra sätt att utfodra sin hund, dock är det svårt att tillgodose alla hundens behov i rätt mängd. Det optimala skulle i så fall vara att du ger hunden en rå höna en gång om dagen, du skall inte ta ur den eller ta av huvudet, även fjädrarna ska vara på. Maginnehållet på hönan ger hunden grönsaker och en del vitaminer som inte finns i köttet. Detta är den naturliga kosten för hunden på berget.

Många som ger BARF hävdar att de måste ge ett kosttillskott i form av Laxolja eller fiskolja för att hunden ska få i sig alla nödvändiga ämnen. Fisk är dock inte någon naturlig föda för en hund.

Ben till hunden

Alla ben du ger en hund skall vara råa, för tillagade ben splittrar sig och kan orsaka blödningar i mage och tarmar. Med råa ben blir det mjuka kanter när hunden tuggar sönder dem, och det orsakar inte skada. Vi brukar ge de små valparna vars en hel rå kycklingvinge att tugga på. Det kan hålla den mest kreativa valp sysselsatt en stund. Håll uppsikt på valpen så den inte är för glupsk och sätter i halsen. De vuxna hundarna får vars en kycklingklubba direkt ur frysen.

Färskfoder

Färskfoder är ett annat sätt att utfodra valpen. Det innebär att du köper ett färdigblandat foder bestående av grönsaker, spannmål, fisk och kött. Det är malt och stoppat i en stor 2 kilos korv i plast och sedan fryst. Vi testade detta men tyckte det var alltför utrymmeskrävande i kyl och frys för att vara praktiskt med många hundar i huset. Andra som har provat har varit mycket nöjda, då det är ett sätt att få en matvägrande ensamhund att äta. Läs mer om färskfoder på www.nordichundfoder.com

Proteinhalten i torrfoder

Det är många hundar som reagerar på torrfoder, detta brukar kallas proteinallergi men det stämmer inte. Det de här hundarna reagerar på är benmjöl (köttmjöl) som tillsätts för att höja proteinhalten i fodret. Köttmjöl eller benmjöl efter nödslaktade djur är förbjudet att använda till grismat men är tillåtet i hund och kattmat. Anledningen till att detta förbjöds som foder till matproduktion var för att få bort galnakosjukan.
Det hundarna reagerar på är oförbrända mediciner som man matat sjuka slaktdjur med. Riktig proteinallergi är ytterst sällsynt. En hund kan i princip äta mat som är enbart kött dvs. 80-90% protein utan att bli sjuk, men de tål inte 30% benmjöl i hundmat. (Därför är hundmat inte klassificerat som livsmedel och får bara användas till katt och hund och inte till svin eller annan köttproduktion.)

Om du tror att din hund har s.k. proteinallergi, pröva då med en diet: Ge hunden ris kokt i buljong, en kotlett eller ett kycklinglår och eventuellt några grönsaker vid varje måltid i en vecka. Håll det till så få olika ingredienser som möjligt. Hunden får inga bristsjukdomar på en vecka, så strunta i vitamininnehållet under den här tiden.
Om du märker att hunden får mindre hudproblem av den här dieten kanske du ska överväga BARF eller att göra din egen hundmat. Det finns ett märke för torrfoder som särskilt har tagit fasta på att ta bort de ingredienser som många hundar reagerar mot. Det heter James Wellbeloved och finns i välsorterade zooaffärer. Läs mer om det på www.jameswellbeloved.se

Vad är bästa maten för en hund?

Ge torrfoder för det är bekvämt och till valpar för säkerheten i foderblandningen men komplettera med rått kött. Var inte rädda för att prova olika sorters föda, men ge aldrig helt vegetarisk mat för det är förkastligt till en hund.

Tillbaka