Valpen del 4, Skötsel

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Päls
Öron
Klor
Tassar och trampdynor
Ögon
Mun, tänder och nos
Övrigt

 

Päls

Till vardags håller vi efter pälsen med en vanlig plastborste med knoppar på piggarna (för människor, billigt i mataffären) eller med en stålkam. Vi borstar igenom hela pälsen en gång i veckan. Särskilt bakom öronen kan pälsen knyta sig. När de fäller är det bra med en kam som tar ullen underst i pälsen. Se till så att ni får tag på en kam som inte rivs, piggarna ska inte vara vassa. Inför utställningar använder vi stålkardan som bara tar täckhåren (den yttersta pälsen).

Ibland måste hunden badas, även om fransmännen hävdar att man aldrig ska bada en pyrre. Ha gärna hunden kopplad i duschen så slipper du bråka så mycket med en hund som bara försöker gå därifrån.
När väl pälsen är blöt och man börjar massera in schampo så brukar de tycka om det. Är hunden jättesmutsig kan det behövas ett vitschampo, det finns i hundaffärerna. Är hunden inte så smutsig men behöver fräschas upp kan man använda lactacyd-tvål. Det finns en oparfymerad variant som säljs i välsorterade mataffärer och på apoteket. Det ska vara tvål, inte schampot som också säljs av apoteket. Det blir en mildare tvätt som inte torkar ut pälsen lika mycket som schampo gör.

Skölj länge, mycket längre än du tror ska behövas. Stäng sedan av vattnet och känn igenom pälsen. Om det finns minsta antydan till att det fortfarande bubblar någonstans i pälsen så skölj en gång till.

Det finns speciella hundhanddukar som är som enorma wettex-dukar som säljs i hundaffärerna. Torka ur pälsen, vrid ur den kraftigt och torka igen och igen. Med vanliga handdukar går det åt ganska många badhanddukar för att få jycken lika torr. Se även vidare under rubriken schampo.

Om de badar i sjöar och saltvatten, var noga med att skölja bort salt och smuts ur pälsen.

Det är viktigt att försöka få pälsen så torr att den lyfter från huden ganska snabbt. Då kommer luft till och kan hjälpa till att torka det sista. Om hunden får ligga och vara blöt länge är det en grogrund för hudproblem. (Detta gäller alla raser)

Det är viktigt att känna igenom hunden för fästingar efter en skogspromenad. Kontrollera särskilt i ögonbrynen, i armhålorna och på tassarna. Fästingarna letar efter platser där de får vara ifred och där huden inte är för tjock att bita igenom.


Öron

Kontrollera öronen ofta och torka ur med en torr trasa eller mjukt hushållspapper. Lukta ner i öronen ett par gånger i veckan, det ska inte lukta illa. Det finns ett medel som heter Epi-Otic som är bra att använda, det tar bort smuts och öronvax.


Klor

En pyrre har 22 klor som alla måste kontrolleras, helst varje dag. En gång per vecka ska man gå över med klotången. Särskilt klorna på sporrarna behöver hållas efter. Det är mycket viktigt att en pyrre har alla 22 klorna. Låt inte någon veterinär lura er att ta bort några sporrar! Om en sporre skadas så allvarligt att den måste opereras bort måste du ha ett veterinärintyg på detta med dig varje gång hunden ska ställas ut. Det ska visas upp för ringsekreteraren innan bedömningen startar.


Tassar och trampdynor

Kontrollera tassar och trampdynor ofta, särskilt när du cyklat med hunden. Titta efter sår och andra skador på trampdynorna, mellan tårna och mellan trampdynorna. Känn med fingrarna och jämför högra och vänstra sidans leder för att märka skillnader mot det vanliga. Känns det varmt i anslutning till någon led är detta ett tecken på att allt inte står rätt till.


Ögon

Valpar blir ibland lite bruna i ögonvrån av fukt från ögonen. Vår veterinär brukar ge rådet att torka ögonvrån med ljummet vatten morgon och kväll, det brukar lösa problemet.




Inspektion av tänder och tandkött.

Mun, tänder och nos

Kontrollera tänderna. Om hunden har tandsten kan ni ta bort den med hjälp av en tandstensskrapa som kan köpas i hundaffärerna, men fundera på om ni behöver ändra kosten.(Se vidare i kapitlet mat.) Är tänderna missfärgade rekommenderade en domare att ta på citron. Vi har aldrig testat rådet, hundarna gillar nog inte citron särskilt mycket. Kontrollera färgen på slemhinnorna i munnen och titta över nosen för sprickor och flytningar.




Lägg an tandstensskrapan vid kanten av tandköttet.


Dra nedåt längs emaljen.

Övrigt

Kontrollera buken, ljumskarna, de yttre könsdelarna, ändtarmsmynningen och området runt den. Man bör titta och känna igenom sin hund ofta, det brukar kallas visitation av hund. En förutsättning för att ni ska känna igen och reagera för sjukdomssymptom är att ni har en god bild av den friska hunden.


Tillbaka