Valpen del 3, Leveransen och första tiden hemma samt Korrigering/bestraffning

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Leveransen, hemkomsten och första tiden hemma

Innan du åker hemifrån
Veterinärbesiktning
Leveransen av valpen
Bilen
Hemkomsten
Inkallning
Rumsren i det nya hemmet
Avslappningsövning
Avmaskning
Vaccinationer den första tiden
Att köpa en äldre valp

Korrigering/bestraffning 

Innan du åker hemifrån

Innan du åker i väg och hämtar valpen så köp hem lite gott, dvs. köttbullar eller leverpastej. Tänk på att ta hem valpen är ett projekt som tar hela dagen, även om du inte har långt att åka. Lämna gärna en filt eller fäll på kenneln som tiken får ligga på och sätta sin doft på under de sista veckorna före leveransen. Då får valpen med sig mammas trygga doft till sitt nya hem.


Veterinärbesiktning

Någon dag innan leveransen ska valpen veterinärbesiktigas. Veterinären kontrollerar valpen och fyller i ett besiktningsprotokoll. Det ska valpköparen få med sig när valpen hämtas. Veterinären märker valpen med ett elektroniskt chip under huden i nacken och vaccinerar valpen mot valpsjuka, parvovirus och kennelhosta. Kennelhosta är en mycket smittsam infektionssjukdom som sprids på kennlar och hundpensionat. Det är inte obligatoriskt att vaccinera mot det, men vi har valt att vaccinera alla valpar och vuxna hundar även mot kennelhosta.

Uppfödaren får inte leverera valpen utan besiktningsprotokollet. Besöket för att hämta hem valpen måste därför vara planerat i god tid så att det är klart när ni kommer. Hämta aldrig en valp utan besiktningsprotokollet, även om uppfödaren säger att "vi ordnar det imorgon" eller något liknande. Informationen i protokollet är viktig för att ni ska veta att ni får hem en frisk valp. Om uppfödaren är medlem i kennelklubben och ändå levererar en valp utan besiktningsprotokoll bryter han/hon mot grundreglerna och ska uteslutas ur SKK.
Ariadne ska snart resa med Caroline till Tyskland. Ett sista foto med mor och far.

Leveransen av valpen

Det tar ett par timmar minst hos uppfödaren när du ska hämta valpen. Det är många papper som ska fyllas i och en hel del information som ska lämnas. Kontraktet från SKK ska fyllas i, både säljare och köpare ska skriva på och betalningen av valpen kvitteras. Säljare och köpare tar sedan vars ett exemplar av köpekontraktet.

Ägarbytesblanketter ska fyllas i både till SKK och till jordbruksverket. Det finns två parallella ägarregister för hundar i Sverige, och vi skickar in blanketterna till båda.

Du får information om försäkring av valpen, avmaskning, vaccineringar och en massa annat. Du får torrfoder med dig av den sort som valpen är van vid i tillräcklig mängd för att räcka i några dagar. Har du långt att åka får du också lite färdiguppblött foder till kvällsmat vid ankomsten hemma.

Du får kennelklubbens informationsmaterial som kommer till uppfödaren tillsammans med registreringshandlingarna, och en ID-bricka för fabrikatet på chip-märket som sitter innanför huden i valpens nacke. Besiktningsprotokollet från veterinären ska med och naturligtvis valpens stamtavla. Stamtavlan är beviset på att valpen är renrasig och registrerad i Svenska kennelklubben. Det finns organisationer som registrerar blandrashundar, så titta noga på handlingarna du får.

Stamtavlan är en värdehandling och om ni tappar bort den så går det bara att få en ny en gång från SKK, och det kostar 450kr, så förvara den på säkert ställe.

Behöver valpen frakt så har vi ganska stor erfarenhet av detta. Beroende på vilket land valpen ska åka till är det olika förberedelser som måste göras och intyg som ska skaffas. Det brukar vara lättare att föra in en valp som "bagage" när den reser tillsammans med någon än om valpen reser ensam som fraktgods. Tullavgifter och liknande kostar mer för en ensam valp än vad biljetten kostar för den som reser med valpen.
Afrodite sover gott på Kastrup flygplats i väntan på planet till Frankrike.

Bilen

När du tar hem valpen från uppfödaren så se till att ni är två i bilen, en som kör och en som håller koll på valpen. Eventuellt så måste du sitta och klappa hela tiden, om den mår bättre av att du har den i knäet så ha den där. Ha oömma kläder på och även en pläd den kan ligga på. Det kan hända att hunden kräks, så ha pappersservetter med och även en skål den kan dricka ur.

Så här får du göra de närmaste dagarna eller turerna, tänk på att köra mjukt och försiktigt så den inte blir rädd. Bilrädsla som valp kan sitta i hela livet, och yttra sig i våldsamma känslostormar där de sliter sönder hela bilen invändigt.


Vid hemkomsten

Rasta först valpen en liten runda när du kommer fram, annars börjar gärna äventyret med en pöl där inne direkt ni kommit över tröskeln. Gör till regel att den lilla valpen ska rastas på gräs eller grus. Då kommer den i fortsättningen av sitt liv att gå undan från trottoarer när den ska utföra sina behov.

När du kommer in med valpen, låt den gå omkring i det som skall vara dess tilltänkta hem. Den kommer att undvika dig en bra stund men låt den kolla innan du börjar locka på den. Efter ett litet tag kommer den ändå att komma till dig, då ska du ge den lite gott samtidigt som du uttalar valpens namn. Stanna bara inne 30 minuter, gå sedan ut med valpen så den får lära känna sin omgivning.
Andromeda första kvällen i sitt nya hem i Danmark

Inkallning

Träna inkallning redan den första dagen. Kalla in den då och då och ge den godis. Använd valpens namn och säg hit eller kom, tillslut behöver du bara säga hundens namn så kommer den. Ha den inte lös den första dagen. Använd aldrig valpens namn när du bannar på den! Omedelbart när den ätit eller sovit går du ut med den, skulle det trots allt bli en olycka så säger du bara NEJ och går ut med valpen, så lär den sig ganska snabbt vad den ska göra.

De följande dagarna går i samma trall. Varje gång du kallar på valpen, så skall den alltid få något gott. Detta kommer att ge dig en inkallning på hunden som räcker i hela dess livstid. Försök också att utföra detsamma när du är ute och går, kalla på hunden lite då och då och ge den något gott varje gång den kommer. När hunden är sex månader så kommer den alltid om du gjort så här i början. Men kom ihåg att det aldrig är för sent, men om du börjar sent så kan det vara mycket svårare att få ordning på hunden.

Ge den däremot aldrig godis när du kommer hem, då förstärker du frånvarokänslan. Klappa den sparsamt när du nyss kommit hem, gå ut i stället på promenad. När vi varit borta med någon av våra vuxna hundar och släpper in dom genom grinden så viftar de bara till lite med svansen sedan kommer de andra hundarna och hälsar på vederbörande, (gör och tänk som hundarna) När sedan hunden blivit lite äldre är det inte lika viktigt att det är något gott, men då ersätter man godiset med beröm. Ge den inte godis utan motprestation!

Kalla däremot aldrig på hunden för att sedan banna den för något den gjort, detta är då det samma som att banna den för att den kommer till dig och då säger du med andra ord kom inte hit. Det sistnämnda gäller hela hundens livstid.

När du utfört detta moment tillräckligt många gånger så kan du prova att släppa valpen lös och sedan kalla in den. Låt kopplet hänga kvar vid valpen i början, eventuellt kan man använda en spårlina eller bara ha ett tunt snöre (diameter 4 - 5 mm) ca 5-10 meter långt.(Ett långt flexi-koppel är ett annat alternativ.) Detta är enda sättet att träna att hunden ska kunna vara lös, se till att du tränar där du inte är nära trafik.


Rumsren i det nya hemmet

Den valpen du hämtar hos oss är nästan alltid rumsren, men det gäller hos oss. När valpen kommer till sitt nya hem så blir det alltid lite bakslag i utvecklingen. Den vet inte hur den kommer ut och den vet inte hur den ska säga ifrån. Var mycket lyhörd! Om valpen går bort till ytterdörren, då vill den förmodligen ut och listade snabbt ut att det är här man går in och ut.

Det gäller att så snart valpen sovit eller ätit tar man ut den. Börjar den kissa inne så säg nej ta tag i svansen och för den neråt så slutar den kissa och gå ut och sätt den på marken där den snart kommer att göra sina behov. I regel så tar det bara ett par veckor så är den fullständigt rumsren. Det har hänt att valpar från oss aldrig gjort något inne.


Avslappningsövning

Avslappningsövning med hunden är till för många saker, så den stunden man tillbringar med detta är den viktigaste under hela ert hundliv och så länge hunden finns så håller man på.

På en valp ska den utföras minst en gång om dagen, när hunden är gammal så räcker kanske en gång i veckan och är då bara att mysa med hund. Den ska skapa kontakt, sätta rangordning i flocken, den ska också lära valpen att bli omhändertagen för inspektion av tassar, klor och öron.
Detta är då grunden för sjukvård om något skulle inträffa. Du börjar med att ta fram underlag som du lägger på golvet. Det kan vara en filt eller hundens fäll. Du skall även ha med din klotång men de första gångerna ligger den bara på golvet bredvid dig. Vill hunden kolla på den så visa den för honom.
Kalla nu på valpen och sätt dig nu ner tillsammans med den på filten, försök nu tala lugnt till valpen så den börjar lugna sig. Försök lägga hundens huvud i ditt knä med kroppen stadgad mellan dina utsträckta ben med magen uppåt. Går inte valpen med på detta så låt den i början ligga på sidan men mellan dina knän, det viktigaste när du börjar är att få hunden lugn. Försök att i alla fall få hunden att ligga still i 15 minuter.
Om din hund nu ligger lugnt så fortsätt att prata tyst med den, klappa den på magen, känn på tassarna, känn även över hela kroppen på hunden om där är några ovanliga förändringar, kontrollera så inte öronen är röda inuti och luktar illa.
När ni gjort detta ett par dagar så vid inspektionen ska du hela tiden ha klotången i handen men använd den inte.

Först efter en vecka ska du försöka att klippa klorna, hunden kommer då blir orolig men försök att fortsätta eventuellt med någon som håller valpen, men klipp inte alla klorna den första gången, max en tass åt gången. Behövs det inte klippas så gör du det ändå fast håller bara saxen framför tassen. Detta ska lägga grunden till en säker kloklippning och kanske kommer valpen eller hunden bli lika säker som Jazz som lägger sig på rygg och håller upp tassarna.
Maria tränar avslappning med tre valpar samtidigt som hon gör sin läxa.

Avmaskning

Avmaskning bör göras av uppfödaren varannan vecka tills valpen levereras eller blir 12 veckor gammal. Du bör göra det en gång till när du har fått hem valpen. Banminth finns på apoteket i en graderad tub som räcker till 24 kg hund. (Kostar lite mer än 50 Kr). Det finns även andra fabrikat. Du behöver veta hur mycket valpen väger. Spruta ut maskmedel enligt graderingen på sprutan i en liten klump på ett fat. Ta klumpen med fingret och stryk av den i munnen på hunden, långt in i gommen går bäst. Kontrollera en stund så att valpen inte lyckas spotta ut det! Belöna med något gott efteråt.


Vaccinationer den första tiden

Valparna vaccinerades mot parvovirus, valpsjuka och kennelhosta vid ca nio veckors ålder. De ska omvaccineras efter en månad. Därefter ska valpen vaccineras nästa gång vid ett års ålder. Om hunden ska ställas ut efter ettårsdagen måste den ha fått 1-års vaccinationen. Om du vill vaccinera upp hunden för att resa utomlands, se under "Resa med hund".

Veterinären kontrollerar vilka vaccinationer som gavs förra gången. Eftersom valparna redan fått vaccin mot kennelhosta får de även i fortsättningen ett kombinerat vaccin mot både valpsjuka, parvovirus och kennelhosta i samma spruta.


Att köpa en äldre valp

Om du funderar på att köpa en halvvuxen valp (mer än 6 månader gammal) måste du skilja mellan tre olika situationer. Det första är att köpa en överbliven valp från en kennel, det andra är en hundgårdshund och det tredje är en omplacering.

En överbliven valp från en kennel är en valp som har levt med familjen på kenneln och tillsammans med övriga hundar i huset. Detta kan vara ett bra köp om man kan se skillnader på bra och dåliga hundar. En valp vid denna ålder är alltid rumsren, den har alla grunder i uppfostran och ofta kan man få denna valp lite billigare (över sex månader brukar betyda halva priset).

En valp som bara gått i en hundgård och inte varit socialiserad med människor är ett mycket dåligt köp. Troligtvis blir det aldrig en bra hund om du inte har väldigt mycket erfarenhet bakom dig och oändliga mängder med tid att lägga ner. Tar du in den i en lägenhet så river den stället, för den är inte van att behöva vara inomhus. Om man tar emot en sådan hund så gör man det för en symbolisk summa (ca 200kr) och man gör det för att det kan vara valpens sista chans innan avlivning.

En omplaceringshund är en valp som redan flyttat till en familj och sedan av någon anledning måste byta hem. Denna hund köper man för ca halva valppriset. Med denna valp vet du inte vad du får, om du inte känner den första familjen väl. Det kan vara en bra valp men ofta har den något negativt i bagaget. Detta är en affär man inte bör göra om man inte är beredd på problem, likaså måste du ha bra hundkunskap, med andra ord inget för en nybörjare på hundar.Korrigering/bestraffning

Alla hundar måste precis som människor lära sig vad som är fel. Alla individer behöver under sin uppväxt veta gränser för att inte skada sig själv, andra eller bohaget. Den första tiden med valpen blir ett ständigt "Nej jaga inte katten, gå ner från bordet, bit inte så hårt, hoppa ner från sängen" och så vidare. Därför kommer jag även att beröra bestraffning.

Bestraffning av en hund eller valp går till så att du tittar den i ögonen och säger NEJ hotfullt, efter hand så ska det räcka med ett NEJ. Behövs det mer så tar man den samtidigt i nackskinnet. Nästa grad är att bita hunden, detta brukar jag bara rekommendera om hunden eller valpen hugger efter dig. Alla dessa bestraffningar är samma som tiken använder på sina valpar, men tiken morrar istället för att säga nej.

Om hunden eller valpen nafsar efter dig eller försöker bita så snart du tar tag i den måste du först undersöka om det beror på att den har ont någonstans. Om den inte har ont, då är det som den försöker ta kommandot. Ta då tag i nackskinnet på hunden och tvinga ner den på marken eller golvet och gör så varje gång den försöker hugga dig.

Att valpen biter hårt vid lek är kanske OK tycker du, men valpen är inom ett år en 55 kg hund som man kan få alvarliga skador av. Problem med en hund försvinner inte med att den blir äldre, problem måste alltid jobbas bort.
Om valpen tar för hårt så säger du nej och slutar leka med den för en stund, men var inte långsint.

Och till dig som tycker dessa metoder är fel: Den som säger "nej lilla putte" istället, råkar i allmänhet ut för att vid ca 1,5 års ålder stå vid korset där de inte klarar hunden själv längre. Frågan som kvarstår då är: ska jag ge bort hunden eller ska jag avliva den?

Använd aldrig slag för att bestraffa en hund, det tillhör inte deras språk, hundar kan inte förstå slag. När en hund slår med tassen är det en lekuppmaning, därför blir det en konflikt hos hunden. Vill människorna leka men varför gör det då ont? Valpen litar inte på dig efteråt och därför är det helt fel att använda slag. En hund som blir slagen blir ofta ilsken, bitig och skygg. En vuxen hund som biter är alltid ägarens fel, de har på ena eller andra sättet lärt den att det är OK att bitas när den är valp. Skulle hunden eller valpen bli så arg att du har svårt att få kontakt så låt den vara i fem minuter så ska du se att den är glad igen, alla kan vi ha en dålig dag.


Tillbaka