Valpen del 1, Valpens utveckling

Artikel skriven av Jan-Åke och Boel Jonasson, © Patou Nordique

Från parning till valpen kan lämna kenneln

Parning och dräktighet
Valparnas utveckling
Två veckor
Fyra veckor
Sex veckor
De sista veckorna med flocken

 

Parning och dräktighet

Tiken kommer i löp första gången vid mellan sju och fjorton månaders ålder och bör inte paras förrän efter minst två löp. Minimiåldern för att para en pyrenéerhund är 18 månader, för det är först då det är godkänt att HD-röntga dem, men en så ung tik är ännu inte mogen nog att bli mamma.

Efter att tiken börjar löpa tar det ca 1-2 veckor innan hon kommer i höglöp. Höglöpet varar sedan ca en vecka, under denna tid ska tiken paras. Efter parningen tar det 63 dagar innan valparna föds, och där är liten marginal. Man säger att om valparna föds en vecka för tidigt så dör alla valparna. Tikens livmoder ligger längs hela hunden ända upp under revbensbågen så det är mycket svårt att avgöra hur många valpar där är, även med ultraljud. Tiken och alla andra hundar på kenneln ska avmaskas innan valparna föds.
Niki en vecka innan B-kullen föddes

Valparnas utveckling

Valparna föds mycket outvecklade hos hundar, en pyrenéervalp väger omkring 500 gram när den föds. Den kan inte se men den kan lukta och genom värmen och lukten hittar den fram till tiken. Det är mycket vanligt hos Pyrenéerhunden att det föds många valpar 10-12 valpar är ingen ovanlighet, det mesta jag hört talas om är femton valpar, men då uppstår ett problem: tiken har bara tio mjölkstationer, således får man hjälpa dem rätt och låta dem turas om att suga.Nyfödda valpar i valplådan


Afrodite
Vissa uppfödare tar bort så det inte finns mer än 8-10 valpar kvar. Det pågår en debatt inom SKK som går ut på vad vi ska göra, ska vi avliva friska valpar eller låta dom leva. Eftersom vi tar ledigt från arbetet när vi ska ha valpar för att kunna passa dem på heltid så har vi valt att aldrig avliva en frisk valp, däremot tar vi bort en sjuk valp så snart vi upptäcker att allt inte står rätt till. Detta är baksidan av att vara uppfödare.

De andra hundarna håller sig så långt som möjligt från valplådan den första tiden. Om de måste passera igenom det rummet smyger de tätt intill motsatta väggen för att inte störa.
Argo och Akilles


Maria och Andromeda

Två veckor

När valparna är två veckor så öppnar de ögonen och öronen, de börjar även sträcka på benen och går, ramlar och halvkryper sig fram. Nu är det dags att låta dem smaka på riktig mat. Vi börjar med att ge dem rå nötfärs i små miniatyrköttbullar. Nu blir de avmaskade för första gången. Detta ska sedan upprepas var 14 dag till valparna är 12 veckor.

 

Belle och Bamse


I valplådan
Vid tre veckors ålder börjar valparna leka med varandra. De får uppblött valpfoder tre gånger per dag. Är det få valpar i kullen har tiken mer mat per valp, och då kan man börja senare med att mata till valparna.
Belle smakar på köttfärsen

Fyra veckor

Vid fyra veckor börjar en ny värld för valparna. De blir uppmärksamma på att det finns en värld utanför valplådan och de börjar försöka ta sig ut. Nu tar vi bort bräderna runt valplådan så de får fritt spelrum, annars så tar de sig ut ändå och då kan de skada sig om de faller från översta kanten i lådan.Aurora och Athena, Afrodite sover i bakgrunden.
Nu kommer de för första gången i kontakt med de andra hundarna i hemmet, det brukar bli ett fasligt skällande första gången de ser en annan vuxen hund än mamma. De börjar så smått leka med saker som t.ex. en tennisboll.Akilles
De börjar ta lite längre promenader, mer än 10 meter. Beroende på väderlek så får de nu gå ut under uppsikt, men man ska veta att har de en gång gått ut då måste man bära in dem, för de stannar helst ute. Har man tio valpar så blir det ett fasligt springande. De övriga hundarna håller sig fortfarande undan från valparna, men valparna blir allt mer intresserade av dem. De äter nu uppblött hundmat 4-5 gånger per dag.
Valparna på utflykt

Sex veckor

Vid sex veckor så börjar lektanten komma fram till dem. Detta är den yngsta tiken bland de vuxna djuren. Hennes uppgift är att hålla valparna i gång så de inte fryser. Skulle en valp lägga sig för att sova på ett olämpligt ställe så puffar hon på den med näsan till den reser sig igen och går och lägger sig bland de andra valparna.

Lektanten finns inte i närheten av valplådan, detta är mammans revir. Vi märker av lektanten mest när valparna är utomhus i sin hage, då lämnar den så kallade lektanten aldrig dem. Valparna blir nu allt mer aktiva och busiga. Det börjar bli svårt att få in alla valparna samtidigt, för när man vänder ryggen till för att hämta den sista så rymmer några andra ut igen.Nu tar vi storasyster! Lektanten vakar över valparna.
Lektanten får en större roll ju äldre valparna blir och hon får ett mycket bra förhållande med mamma tiken. Hon har sitt område där hon tar hand om valparna och det är i valphagen utomhus. Där sätter nästan aldrig mamman sin fot om hon har någon medhjälpare.Apollo

Vid sex veckors ålder är valparna otroligt söta.
Efter sex veckor så börjar tiken stöta valparna ifrån sig, hon bara går när de försöker dia, kanske ett par gånger om dagen tillåter hon valparna komma till sig. Hennes uppgift blir nu istället att korrigera valparnas felaktigheter, något som inte lektanten gör förrän vid åtta veckor.Valparna lär sig umgås med katten
Tiden från sex till tio veckor är den tid då det är roligast att vara uppfödare. Under denna tid blir valparna rumsrena, det blir ett liv fullt med lek i 15 minuter sedan sova i en timme, och så går det under nästan hela dygnet. Under natten sover mamman hos dem så då brukar de vara lugna men från det att det ljusnar till det blir mörkt varvas intensiv lek med sömn.
Under de fyra sista veckorna blir det ett fasligt springande för att rädda saker som köksinredning, stolar och bord, allt som är gott att tugga på, för att inte tala om alla kablarna till datorn.
I regel har de slutat med detta när valpen hämtas eller levereras vid 10 veckors ålder, därför är det en fördel att köpa hund från de uppfödare som har valparna hos sig inne i bostaden. De har alla redan en grund av vad som de får göra och vad som är fel. Detta gör att de blir mycket harmoniska valpar som är lättare att anpassa till den nya familjen.Valpar i köket
En valp som tillbringar sin första tid med endast mamma och syskonen i ett hundhus eller annat avskilt utrymme har aldrig mött något av den verklighet som plötsligt blir deras vid flytten till en ny familj. Alla ljud är nya och valpen ska naturligtvis nu börja testa allt det som den annars hade lärt sig av med tidigare. När valpen nu konfronteras med allt nytt finns inte mamma där som korrigerar när den gör fel, utan bara människor som ger signaler som valpen inte förstår. Det är mycket vanligare att valpar som föds upp i hundgård eller liknande omplaceras.


De sista veckorna med flocken

De sista veckorna valpen tillbringar med hundflocken på kenneln är oerhört viktiga för valpens utveckling. Det är då den lär sig att uppföra sig bland andra hundar och att visa respekt för äldre.
Den här präglingen är extra viktig för de valpar som kommer att leva som ensamhundar, dvs. det finns inga andra hundar i hemmet. Enligt Kennelklubbens regler ska valpar inte levereras före 8 veckors ålder. Vi levererar valparna vid 9-10 veckors ålder, 9 veckor om det finns vuxna hundar i hushållet som tar över valpens uppfostran, 10 veckor om valpen ska leva som ensamhund. Från det att valparna är 6 veckor får de nya ägarna komma när de vill för att hälsa på valparna.Tillsammans med de vuxna hundarna i flocken
Om du vill ha en hund som ska vara flockvaktare bland får är det viktigt att du tar kontakt med oss tidigt. Denna valp ska ha mindre kontakt med människor och den bör lämna flocken tidigare. Den valpen ska ju bli får när han blir stor så han ska präglas på får så tidigt som möjligt. Från denna tid växer han upp med lammen.


Tillbaka