Fotografera hundar

Artikel skriven av Jan-Åke Jonasson
© Patou Nordique för allt material. Kontakta oss
först om ni vill länka till eller citera materialet.


Förord

Alla vill fotografera sin hund och här tänkte jag ge lite tips för att bilderna ska bli lite bättre. Fundera igenom vad jag skriver och ta många bilder. Det gäller samma regel när man fotograferar barn och hundar, ta många kort för man kan inte räkna med att mer än en bild på trettio blir riktigt bra.

Det fantastiska med digitalkameror är att man kan ta hur många kort som helst och sedan sålla ut de bästa i datorn. Tänk bara på att kasta bort alla dåliga kort! Det är ingen mening med att spara oskarpa kort eller kort på en halv hund. Tipsen för hur du ska ta bilderna gäller både om du fotograferar med en analog och en digital kamera.


Porträtt från sidan på hunden

Ställ kamerans inställning på porträtt eller automat. Ställer du tiden så ska den vara ca 1/125 sekund.

När du fotograferar så böj dig ner till samma höjd som hundens huvud. Om det är porträtt av hunden i helfigur så ta bilden något snett framifrån. Om du står i linje med hundens framben eller huvud och tar bild på hela hunden så brukar det bli bra. Lämna lite mer luft framför än bakom hunden. Ta tre fyra bilder med varje inställning.

Den här bilden är tagen ur rätt vinkel

Den här bilden är tagen bakifrån för det gick inte att komma till

Ett nybörjarfel är att man står för långt bak, dvs. från midjan och bakåt på hunden och fotograferar. Ett annat fel är att man inte sänker sig till hundens nivå utan man i praktiken fotograferar hunden ovanifrån. Då kommer hunden att se svankryggig och hoptryckt ut.

Den här bilden är tagen i rätt höjd. Då visas en korrekt rygglinje.

Den här bilden är tagen snett uppifrån. Då ser även vinnarhundar ut att ha svankig rygg. (Publicerad med tillstånd av Marcus Funke)


Bilder av rörelse

När du ska ta kort i rörelse blir det genast svårare. Ställ kamerans inställning på en gubbe som springer. Detta innebär att du får snabbare exponering, dvs. du fryser bilden, 1/500 sek manuellt . Zooma in där du tror att hunden kommer att springa. På en helautomatisk kamera trycker du ner utlösaren till hälften för att låsa fokuseringen, rör inte zoomen nu utan låt hunden springa in i bilden. Många digitalkameror har den här möjligheten att snabbare ta kort. Om du väntar helt med att röra avtryckaren tills hunden syns i kameran kommer hunden hinna springa ur bilden innan kameran tar kortet.

Trädgården är skarp och fin men hunden hinner springa ut ur kortet.

För att vara säker på att få med hela hunden på kortet måste du ha ganska stort område runt hunden, så du kan inte räkna med att du får bara hunden med utan du får även med en stor del av gräsmattan. Du kan aldrig zooma lika fort som hunden springer och kameran kommer att tappa fokus, så försöker du följa hunden med zoomen i kameran när hunden springer mot dig, då kommer du alltid att få bilder med rörelseoskärpa.

Rörelseoskärpa när hunden springer mot dig

Här har både kameran och fotografen hunnit med

Ett annat tips är om du har en kamera som kan ta många bilder i rad, är att ställa den på t.ex. fem bilder i svit, kan du inte det så bara tryck så fort och ofta det går, men tänk på att tryck mjukt så du inte får rörelseoskärpa. Kan du ställa tiden på kameran så ställ den på minst en 1/500 dels sekund. Du måste ta många bilder för att kunna få en som är perfekt. Om du vill ta mycket rörelsebilder så måste du skaffa ett datorprogram där du kan beskära bilden innan du sedan använder den.

Så här stor var bilden från början. Den är tagen med en kamera med zoom, annars hade motivet varit ännu mindre

Här är bilden beskuren

Kopiera bilden i datorn innan du börjar arbeta med bilden och behåll originalet oförändrat om du vill ta en papperskopia eller beskära det annorlunda en annan gång.

Detta är originalbilden

Här är bilden beskuren, ändrad till rätt storlek och skärpt

Med fotografering finns det inga genvägar till bättre bilder, utan det gäller att använda kameran mycket. En van fotograf med billig kamera tar bättre bilder än en ovan fotograf med dyr kamera!


Intressanta bilder

För att fånga de där riktigt speciella bilderna måste man ha kameran tillhands i princip alltid. Ögonblicket går alltid förlorat om man först måste gå och hämta kameran, och en arrangerad bild blir sällan lika bra som en där objektet (hunden eller barnen) agerar naturligt.

Det här ögonblicket hade inte kommit tillbaka om fotografen först skulle sprungit och hämtat kameran

Det gäller att ha kameran till hands alltid för att fånga de riktiga pärlorna

Särskilt valpar har mycket svårt att tåla sig med att vänta på fotografen. Där blir de bästa bilderna när valpen är upptagen med något annat och helt har glömt att kameran finns.

Här har valpen glömt kameran och är helt fokuserad på tuggbenet

Komponera gärna bilderna i huvudet så att du väljer en lämplig bakgrund, men det går att redigera bort och snygga till bakgrunden i fotoprogrammen om den är olämplig (t.ex. när där är så mycket i bakgrunden att det tar intresset från motivet).

Den här bakgrunden är inte den bästa

Här har porträttet lyfts fram ur bakgrunden

Det här är den beskurna bilden

Här har bakgrunden manipulerats och handlern (Maria) trollats bort


Inköpstips för kamera

Jag kommer bara att beröra digitalkameran här.

Ni tjänar på att välja en kamera av de mer kända märkena som t.ex. Nikon eller Canon, de här kamerorna håller längre och de ger mycket bättre bilder. En bra kompaktkamera av ovanstående märken behöver ändå inte kosta mer än 1500-3000 kr. En kamera tex "Canon PowerShot A530" kan du idag (januari 2007) köpa för 1500 kr på cyberfoto och den är av mycket bra kvalitet och ger riktigt bra bilder.

Två andra kameror som är bland de dyrare kompaktkamerorna men fortfarande är mycket prisvärda är "Canon Powershot A710is" och "Nikon Coolpix S10" båda dessa kameror har långa zoomar och tar mycket bra bilder. De kostar runt 3000 kr på nätet. Ovanstående tre kameror är exempel på prisskillnaden på billiga och dyra kompaktkameror. De två sista har så kallat långa zoomar, dvs du kan stå längre ifrån motivet och beskära bilden bättre redan i kameran. Och du kan komma närmare ett visst föremål, som t.ex. att fotografera en hund i andra sidan utställnings ringen, vilket inte blir bra om du inte har ett långt objektiv.

Om du vill pruta på inköpet så välj hellre en kamera med bra optik och zoom än en med hög upplösning. Många billiga kameror har mycket hög upplösning men dålig optik så i slutändan blir det sämre bilder med dem.


Systemkameror

Jag har använt systemkameror i över trettio år, ändå anser jag att kompakt-modellerna är bättre idag till att fotografera hundar med. (Systemkameror är de lite större modellerna där du kan byta objektiv.) Om de regnar kan du ha kompaktkameran i fickan, likaledes när du är ute med hunden. Den är lätt och du behöver inte vara lika rädd om den för att den är billigare. När du busar med hunden är ofta den stora systemkameran i vägen och därför tar du den inte med dig ut (egen erfarenhet).

Ett annat stort skäl till att inte köpa en digital systemkamera i dag är utvecklingen. En systemkamera som man köpte för tre år sedan för 10-15 000 kr är i dag omodern och tar inte bättre bilder än en 1 000-2 000 kr kamera idag. Så det är bättre at hålla sig till de lägre prisklasserna och byta kamera oftare.

Skillnaden mellan kompakt och systemkamera är att du i regel har lite bättre upplösning och något bättre optik på systemkameran, detta har bara betydelse om du behöver bilden till pappersfoto större än A4 format eller om du behöver beskära bilden extremt mycket när du ska använda den i datorn.

Denna skillnad kommer med stor sannolikhet att försvinna under nästkommande tre år så det är inte särskilt bra läge att idag köpa en dyr systemkamera.

Personen som håller i kameran har större betydelse än om det är kompakt eller systemkamera. Prisskillnaden mellan kompaktkameran och systemkameran är runt 10,000-20,000 kr.


Upplösning, Kameratelefoner mm

Om du enbart skall visa bilderna på datorskärmen eller förstora till pappersbilder i 10x15 cm behöver inte upplösningen vara så stor, 3-4 megapixlar (mpix) räcker.

Om du har datorskärmen inställd på 1024 x 768 pixlar så går där bort ram till visningsprogrammet och listen där nere så det är inte praktiskt att ha den större än 800 pixlar bred och max 600 pixlar hög. Då blir en bild som visas på datorn inte större än 0,48 mpix. Så med 3- 4 megapixel så har du mycket du kan beskära.

Men 0,48 mpix, då borde ju en telefon räcka till att ge bra bilder? Nej även optiken i en kamera för runt tusenlappen har mycket bättre kvalitet än hos telefonerna för 4-5000 kr, tex Nokia N93. Det är mycket långt kvar innan telefonerna kommer i närheten av kamerorna i bildkvalitet. Dels beror detta på vikten, en lätt kamera väger 200g medan en telefon helst inte skall väga mer än 100g (optiken måste vara lätt i en telefon). Det andra är att telefonerna har mindre CCD dvs den del som tar emot bilderna i kameran, det som motsvarar filmen i de gamla kamerorna.

Om du vill fotografera och få bra bilder, så köp en telefon att ringa med och en kamera för fotografering. Kameratelefonen är bara ett komplement som kan vara bra att ha till hands och som tar i vissa fall hyfsade bilder. Men detta är något som kanske snabbt ändrar sig till telefonernas fördel eftersom utvecklingen inom både kameror och telefoner går ganska fort. Om tre år kanske jag sitter och skriver om vilka telefoner som är bra att fotografera hundar med!


Butiker vs postorder

I dag kan man köpa kameror av olika sorts butiker: datorbutiker, lågprisbutiker och Internetbutiker. De här affärerna har det gemensamt att de är omkring 25 % billigare än i fotoaffären, men du kan inte prova kameran innan du köper den. Detta är ett stort skäl att välja något av de stora, välkända märkena, de här märkena har alltid bra kvalitet och man kan vara säker på att man får en bra kamera även om du inte provar den. Köp hellre en bra märkeskamera av billighetsaffären än en dålig "no name" för samma pris i fotoaffären. Jag brukar göra så att jag går in i fotoaffären och tittar och provar märkeskameran. Kan jag sedan inte pruta ner priset så köper jag den av en billigare butik.

Det lönar sig att undersöka olika inköpsställen. För en kameramodell som jag sökte var det billigaste priset 2900 kr i en näthandel. Samma kamera kostade 4600 kr i fotoaffären. (Nikon Coolpix S10).

Bra inköpsställen på nätet (2007) är Dustin och Cyberfoto.

Faktaruta om zoomar (tekniskt)

Man ger ofta objektiv längden på digitalkameror i det gamla analoga 135 formatet, men detta är bara ett värde som inte är omräknat. För att få den riktiga längden på en kompakt digitalkamera så ska du dividera med 5-6. Den analoga kamerans 50mm normalobjektiv är samma som digital kamerans 8-10mm objektiv. Det är en annan omräkningsfaktor på den digitala systemkameran. Telefoner har ytterligare en annan omräknings faktor. Om du tittar på objektivet så ser du aldrig de analoga värdena, bara de digitala.

Värdena på Zoomobjektivet kan stå så här: Zoom 6,3-63mm F3,5. 6,3 är då minsta avståndet från CCD sensorn till linsens centrum (brytpunkt), 63mm är i detta fall det längsta. F3,5 är ett mått på hur mycket ljus du får in i kameran, 1 är optimalt sedan sjunker det. Zoomens omfång får du genom att dividera översta värdet med det lägsta. I ovanstående fall är zoomen 10 gånger. Detta är jämförbart med en kikare på ca 8 gångers förstoring eftersom ca 2 gånger ligger på vidvinkel delen, dvs. den största bildytan du kan få i en kamera med zoomobjektiv.