Hundar från Marocko: Magnifika Sloughi, Praktfulla Aidi


 
Hämtat från Marockanska kennelklubben på http://www.chiensdumaroc.ma/race_maroc.htm
översatt till svenska av Boel Jonasson
I Marocko är hundarna alltid närvarande som vakthund eller för nöje i stadsmiljö, och huvudsakligen som vakthundar i landsbygdsmiljö. Det är ovanligt att ett hus på landsbygden saknar en hund för funktionen att vakta, som den hängivet gör dag och natt.

Man kan inte prata om hundar från Marocko utan att påminnas om den magnifika Sloughin, en högt prisad hundras. Många är de invånare på landsbygden som är förtjusta i uppfödningen av Sloughi som är välkända för sin elegans och snabbhet. Uppfödningen av Sloughi var emellertid begränsad till rika familjer, för Sloughis ansågs som en lyx.

Aidi:Den primära funktionen för denna hundras består i jakt och konfrontation med rovdjur, särskilt som en vanlig hund ofta är ett lätt byte för vargar.

Förutom detta, är Aidin Marockos stolthet. Aidin är ett mycket robust djur och mycket härdig och kan uthärda extrema klimatvillkor. Olyckligtvis har denna praktfulla ras som är ett verkligt fädernearv i nationen inte värdesatts under decennier och det har skett korsningar med blandrashundar.

För närvarande görs ansträngningar av Marockanska Kennelklubben och Klubben för Atlashundar att åter väcka liv i denna ras som väcker så mycket intresse från utlandet. Mycket trofast, tillgiven och lydig mot sin ägare och medlemmarna i hans familj, uttrycker Atlashunden nedärvt en anmärkningsvärd fallenhet för att vakta och skydda. Alltid vaksam, värderar han av instinkt vikten av och avståndet till faran och avger utan rädsla ett proportionerligt och verksamt svar.

Aidin är inte en ras uttänkt och skapad av den moderna kynologin. Vi har endast uppmärksammat dess existens och studerat dess karaktäristiska byggnad och beteende, så som de har etablerats genom århundraden. Denna ras är intimt länkad till berberbefolkningen i bergen och på högplatån i Atlasbergen. Dessa för ett liv som är baserat på jordbruk och boskapsskötsel, halvnomader sedan urminnes tider.

Tre dominerande karakteristika påverkar de här hundarnas fysik och moral:
  1. Aidin är en bergshund, mycket typiskt byggd, även om det är den minsta i gruppen, med starka anlag för att vakta och skydda.
  2. Aidin är en primitiv hund, nära till naturen, med ett livligt intellekt och bevarade instinkter.
  3. Aidin har varit utsatt för det naturliga urvalet sedan urminnes tider: De exemplar som överlevt och fått avkomma är således intelligenta, smidiga, försiktiga, av en mycket robust byggnad och utrustade med en hälsa av stål. Aidins beteende beror på dessa nedärvda egenskaper. Den är mycket bunden till sin familjekrets, eventuellt utökad till hela gården, lägerplatsen eller byn. Den känner varje medlem i denna grupp, både människor och djur. Den angriper aldrig en medlem i denna grupp. Den skyddar de små och barnen, leker med dem, kelar med dem, behandlar dem som sina valpar.Tillbaka